Sorasoi (そらそい 2008)

 " - Meillä on tänään grillijuhlat...

Haluaisitko tulla mukaan..?"

Suurin syy tähän kirjoitukseen on IMDb:n täysin mielentön pistekeskiarvo tälle elokuvalle. Elokuvalle arvion on antanut vain 28 henkilöä, joista yksi olen minä, ja keskiarvo on 3.1! yli 42% äänestäjistä on antanut elokuvalle yhden tähden, missä ei ole mitään järkeä. Tietenkin jokainen arvioi elokuvan omista lähtökohdistaan, mutta jonkinlainen perustelu arvosanalle täytyisi olla.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Sorasoi on nuorisoelokuva, jossa kerrotaan yliopiston tanssiryhmästä, joka on harjoittelemassa tulevaa tanssikisaa varten. Hostelliin, jossa he yöpyvät tulee surumielinen Yuri (Sayuri Ichikawa), jolla on vaikeuksia yksityiselämässään. Kun tanssiryhmän miehet näkevät Yurin, lähtee Ryu (Ryu Morioka) pyytämään häntä mukaan illan grillijuhliin.

Tanssiryhmästä hiljalleen paljastuu, että he ovat täysiä amatöörejä ja edes heidän valmentajallaan ei ole oikeasti kokemusta tanssimisesta. Hänen meriittinsä on keisarillisen baletin valomestarina toimiminen. Elokuvan alkupuolisko on tanssin suhteen lähinnä pelleilyä, mutta lopulta esityksestä muotoutuu ihan ok, yläkouluikäisten amatööriesitys.

Elokuvan ohjaajakaksikko on sama kuin komedia Funky Forest: The First Contact (ナイスの森〜The First Contact〜 2005) takana, eli Katsuhito Ishii ja Shunichiro Miki. Funky Forestissa heillä oli kolmantena ohjaajana Hajimine Ishimine ja Sorasoissa Yuka Osumi. Käsikirjoituksen ovat tehneet Ishii ja Osumi.

Siinä missä Funky Forest lähti laukalle ja todella pitkälle outouden poluille, niin Sorasoi on realistinen nuorten kesädraama. Elokuvassa käsitellään epävarmuutta, omaa seksuaalisuutta, parisuhteita ja epäonnistumisia. Kaikessa on mukana kuitenkin mukavan positiivinen vire ja elokuvaa katsoessa ei voi välttyä hymyilemiseltä.

Teknisesti elokuva näyttää amatööritason elokuvalta ja varsinkin kuulostaa siltä. En muista pitkään aikaan nähneeni toista elokuvaa, jossa ääniraidan taso heitteli näin paljon ja varsinkin puheraita tuntui olevan todella hiljaisella. On mielenkiintoista, että miksi Funky Forestin kaltaisen "ison elokuvan" jälkeen seuraava elokuva on näin lähellä amatööritasoa. Ishii ohjasi 2008 myös elokuvan My Darling of the Mountais (Yama no anata - Tokuichi no koi 山のあなた 徳市の恋), joka ainakin vaikuttaa isommalta tuotannolta kuin tämä.

Elokuvan kaikki näyttelijät ovat ok-tasoa ja kukaan heistä ei mitenkään räjäytä pankkia suorituksellaan. He ovatkin Ishiin oman näyttely-workshopin jäseniä ja päässeet sitä kautta mukaan. Tässä saattaa löytyä myös selitys sille, että miksi tuotanto on niin halpa.

Japanissa on tapana pitää näyttely-workshopeja, joissa näyttelijät maksavat workshopiin osallistumisesta ja lopuksi he tekevät yhdessä elokuvan. Tunnetuin ja menestynein esimerkki tästä lienee One Cut of the Dead (Kamera o tomeru na! カメラを止めるな!2017). Jos elokuva menestyy erinomaisesti kuten One Cut of the Dead, niin diili on näyttelijöille huono. Kaikki elokuvan tuotot menevät workshopin pitäjille ja elokuvan tuottajille ja näyttelijät maksavat siitä, että saavat osallistua elokuvaan. Toisaalta, näyttelijät saavat itsensä esille ja menestynyt elokuva saattaa poikia jatkoa uralle.

Yhteenvetona elokuvasta voi sanoa, että se kannattaa ehdottomasti katsoa alhaisesta IMDb:n arvosanasta huolimatta. Sorasoi on mukava ja yksinkertainen kasvutarina japanilaisista nuorista.

Tekijät: ohjaaja: Katsuhito Ishii, Shunichiro Miki, Yuka Osumi, käsikirjoitus: Katsuhito Ishii, Yuka Osumi, pääosissa: Sayuri Ichikawa, Ryu Morioka, Sota Aoyama, Fumi Nikaido, tuotantoyhtiö: Nice Rainbow, kesto: 88 min.

Kommentit