Norioka Workshop (ノリオカワークショップ Norioka wakushoppu 2022) & Promise of August (8月の約束 Hachigatsu no yakusoku 1995)

 Katsuhito Ishiin kaksi erinomaista lyhytelokuvaa. Promise of August (8月の約束 Hachigatsu no yakusoku 1995) oli hänen ensimmäinen elokuvansa ja Norioka Workshop (ノリオカワークショップ Norioka wakushoppu 2022) toistaiseksi viimeinen. Viime vuosina Ishiin ohjaustahti on hidastunut ja Ishii ei olekaan ohjannut täyspitkää elokuvaa sitten Hello! Junichi  (ハロー!純一 Haro! Jun'ichi 2014) jälkeen. Toivottavasti miehen ura lähtee uudestaan lentoon, sillä hän on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimpia ohjaajia 2000-luvun Japanissa.

Norioka Workshop (ノリオカワークショップ Norioka wakushoppu 2022)

Ishiin ensimmäinen työ vuoden 2015 jälkeen oleva Norioka Workshop kertoo Norioka (Ryu Morioka) nimisen näyttelijän pitämästä näyttelyworkshopista. Hän odottaa osallistujia ja ilahtuu, kun ovelle ilmestyy kaksi nuorta naista, Mari (Saki Taniuchi) ja Nami (Yuka Harada). Norioka alkaa kertoa heille näyttelijän työstä ja naisten suhtautuminen ei ole aivan sitä mitä näyttelemisestä kiinnostuineilla luulisi olevan.

Elokuva kestää vain 30 minuuttia ja sitoo katsojansa mukaan ensihetkistä alkaen. Elokuvan kohokohta lienee kun Norioka esittää Marille ja Namille miten elokuvissa voi lyödä. Lyhyestä kestostaan johtuen yhdessä tilassa tapahtuva elokuva ei käy tylsäksi hetkeksikään.

Iso suositus elokuvalle!

Tekijät: ohjaaja: Katsuhito Ishii, käsikirjoitus: Katsuhito Ishii, pääosissa Ryu Morioka, Saki Taniuchi, Yuka Harada, tuotantoyhtiö: Tohokushinsa Film Corporation, kesto: 30 min.

Promise of August (8月の約束 Hachigatsu no yakusoku 1995)

Ishii aloitti elokuvauransa mielenkiintoisella komedialla, jossa kolme nuorta, Mizuno (Sanae Ueki), Morita (Tomoko Suzuki) ja Mochitsuki (Tomo Taniguchi) lähtevät Japanin syrjäseudulle mystisen kartan kanssa. Mitä he oikein etsivät ja miksi? Mistä Mizuno on saanut kartan?

Nuorten matkan mysteeri selviää hiljalleen ja he tapaavat ystävällisen Okain (Dankan), joka suostuu viemään heidät kartan osoittamaan paikkaan. Samalla kun kartan mysteeripaljastuu, selviää myös Okain surullista taustaa.

Dankan vie omalla roolisuorituksellaan suurimman huomion elokuvassa ja hänen koomiset osuudet ovatkin elokuvan parhaimpia hetkiä. Hänelle vastakohtana toimii Taniguchin hahmo Mochitsuki. Mochitsuki on niin raivostuttava hahmo, että hänen toimintansa saa melkein repimään hiuksia. Mizuno ja Morita ovat puolestaan hahmoina jokseenkin mitäänsanomattomia.

Ehkä hieman hitaasta alusta huolimatta Promise of August on vahva esikoiselokuva Ishiiltä ja ei ihmekään, että se avasi tietä myöhempiin isoihin tuotantoihin.

Tekijät: ohjaaja: Katsuhito Ishii, käsikirjoitus: Katsuhito Ishii, pääosissa: Sanae Ueki, Tomoko Suzuki, Tomo Taniguchi, Dankan, tuotantoyhtiö: Tohokushinsa Film Corporation, kesto: 50 min.

Kommentit