Big Time Gambling Boss (博奕打ち 総長賭博 Bakuchiuchi: Socho Tobaku 1968)

" - Pomo on antanut siunauksensa,
hän valitsi sinut."


Big Time Gambling Boss (博奕打ち 総長賭博 Bakuchiuci: Socho Tobaku 1968) on neljäs osa kymmenen osaisesta Bakuchi-uchi -sarjasta. Elokuva tunnetaan myös englannin kielisillä nimillä Gambler: The Great Casino ja The Big Gambling Ceremony.

Vaikka elokuva on elokuvasarjan neljäs osa, niin se toimii myös täysin itsenäisenä. Yhteistä elokuville on pääosien esittäjät ja tapahtumien sijoittuminen yakuzamaailmaan.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Elokuva tapahtuu vuonna 1934, jolloin yakuza-klaanin johtaja saa aivohalvauksen ja hänelle täytyy valita seuraaja. Klaanin ylimmät äänestävät asiasta ja päätyvät siihen, että Nakai (Koji Tsuruta) on oikea valinta seuraajaksi. Nakai kuitenkin kieltäytyy, koska hänen mielestään oikea henkilö johtajan seuraajaksi olisi parhaillaan vankilassa oleva Matsuda (Tomisaburo Wakayama). Muut eivät hyväksy ehdotusta ja Nakain kieltäytyessä seuraajaksi valitaan Ishido (Hiroshi Nawa).

Hieman Ishidon valinnan jälkeen Matsuda vapautuu vankilasta ja hän ei hyväksy tehtyä valintaa. Tästä seuraa elokuvan keskeinen konflikti, kun Ishido on tyytymätön nykyiseen tilanteeseen ja Nakai yrittää toimia neutraalina välittäjänä eri osapuolien välillä. Loppua kohden tilanne kuitenkin kärjistyy osittain sattumienkin kautta.

Big Time Gambling Boss on vaihtelua yakuza-elokuvissa siinä mielessä, että siinä ei seurata alatason rikollisten nousua ylöspäin, vaan ylimmän tason politikointia ja juonittelua. Ja siinä tämä elokuva loistaakin. Hahmoilta vaaditaan koodin virheetöntä noudattamista ja lähes ainoastaan Nakai noudattaa sitä, niin kuin kuuluu.

Käsikirjoittajana on toiminut Kazuo Kasahara, joka on tehnyt käsikirjoituksen moniin yakuza-elokuvien klassikoista. Päälimmäisenä klassikoista tulee Kinji Fukasakun ohjaama Battles Without Honor and Humanity -sarjan (仁義なき戦い Jingi Naki Tatakai) neljä ensimmäistä osaa. Myös ohjaaja Kosaku Yamashita on tullut tunnetuksi yakuzaelokuvien ohjaajana, tämä tai The Valiant Red Peony (緋牡丹博徒 Hibotan Bakuto 1968) on hänen tunnetuin elokuvansa.

Yamashitan kokemus yakuzaohjaajana tulee selväksi tätä elokuvaa katsoessa, elokuva on tempo on hyvä ja kohtauksissa viivytään juuri sopiva aika. Henkilöohjaus on onnistunut myös erinomaisesti ja Tsuruta ja Wakayama tekevät loistavat roolisuoritukset. Tsurutan Nakai on hyvä diplomaattisena ja rauhallisena neuvonantajana ja Wakayama taas loistaa roolissaan liian intohimoisena ja pääkkönä Matsudana. Wakayaman rooli on täysin erilainen kuin hänen ehkäpä tunnetuin roolinsa Ogami Ittona Lone Wolf and Cub -elokuvissa (子連れ狼).

Ainoa miinus elokuvalle tulee Nobuo Kanekon roolista Tasaburo Sannamina. Tätä hahmoa lukuunottamatta kaikki hahmot ovat realistisia ja uskottavia, mutta Sannami on kuin jostain sarjakuvasta ollessaan jatkuvasti huulet töröllä pienten viiksiensä kanssa. Muuten elokuva on erinomainen tutustuminen vanhempaan yakuzaelokuvaan.


Tekijät: ohjaaja: Kosaku Yamashita, käsikirjoitus: Kazuo Kasahara, näyttelijät: Koji Tsuruta, Tomisaburo Wakayama, Sumiko Fuji, Hiroko Sakuramachi, Hiroshi Nawa, tuotantoyhtiö: Toei, kesto: 95 min.

Kommentit