Stand by Me Doraemon (STAND BY ME ドラえもん 2014)

 " - Toivon, että voisin kadota."

Doraemon on ilmiö. Doraemon on alunperin Fujiko F. Fujio luoma mangasarja, joka aloitti ilmestymisen 1969. Tarina jatkui aina vuoteen 1996 asti ja lehtiä julkaistiin yhteensä 1345 kappaletta. Doraemonista on tehty 3 animesarjaa, 44 elokuvaa ja useita kymmeniä pelejä eri alustoille. Japanin ulkoministeriö julisti Doraemonin Japanin animelähettilääksi 2008 ja 2013 tehdyssä kyselyssä Doraemon valittiin lasten keskuudessa suosituimmaksi hahmoksi. Doraemonia on verrattu Mikki Hiireen ja ainakin Japanissa ilmiö on yhtä suuri.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Stand by Me Doraemon (STAND BY ME ドラえもん 2014) kertoo nuoresta Nobitasta (Megumi Oohara), joka ei onnistu oikein missään. Hän ei ole hyvä koulussa, mutta myöskään urheilu ei onnistu, luonteeltaan Nobita tuntuu olevan helposti luovuttava ja jopa itkupilli. Eräänä iltana Nobitan lapsi tulee Doraemonin (Wasabi Mizuta) kanssa tulevaisuudesta katsomaan miten Nobitalla sujuu. Tulevaisuudessa asiat eivät ole hyvin ja asioihin pitäisi saada muutos. Nobita on vahingossa polttanut oman yrityksensä ja sen seurauksena hän ja hänen perheensä on taloudellisissa vaikeuksissa.

Doraemon ei lähtisi tekemään mitään asian hyväksi, mutta hänet ohjelmoidaan tekemään Nobita onnelliseksi, ennen kuin hän voi palata omaan aikaansa. Kun Nobitalta kysytään, että mikä hänet tekee onnelliseksi, niin vastaus on nuori tyttö nimeltä Shizuka (Yumi Kakazu). Niinpä Doraemon ja Nobita alkavat koittaa mitä erikoisimpia keinoja, että Shizuka rakastuisi Nobitaan. Seikkailuissa ovat mukana myös Nobitan kaverit Gian (Subaru Kimura) ja Suneo (Tomokazu Seki). Tahtomattaan kapuloita rattaisiin heittää Dekisugi (Shihoko Hagino), joka on hyvä kaikessa mitä tekee ja Shizuka vielä pitää hänestä.

Nobitalla tuntuu olevan edessä ylittämätön este, mutta eri vempeleillä ja aikamatkustuksella Shizukan rakkaus saattaa olla voitettavissa? Vai onko lopulta syynä rakkauteen se, että kuka Nobita itse vain on.

Stand by Me Doraemon (STAND BY ME ドラえもん 2014) on sympaattinen tietokoneella tehty 3D-animaatio, joka ei visuaalisella ilmeellään mitenkään ällistytä. Verrattuna esim. saman aikakauden Pixarin animaatioihin, niin Doraemon jää auttamattomasti jalkoihin. Se mitä elokuva häviää visuaalisuudessaan, se voittaa kekseliäisyydellään. Doraemonin erilaiset vempeleet ja laitteet ovat erittäin mielikuvituksellisia ja ikävä kyllä useimmin niistä taitaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tarinan puolesta on erittäin kevyt ja mihinkään vakaviin aiheisiin ei mennä kovinkaan syvästi. Elokuvassa käydään Nobitan kasvutarinaa läpi ja sitä, että miten vaikeuksien kautta päästään voittoon, mutta ei mitenkään muistettavasti. Verrattuna esimerkiksi Studio Ghiblin elokuviin, niin Doraemon jää todella kevyeksi, mutta toisaalta sellaiseksi se on tarkoitettukin.

Stand by Me Doraemon (STAND BY ME ドラえもん 2014) on hyvä tutustumispiste lapsille ja aikuisille Doraemonin sympaattiseen maailmaan. elokuva otettiin aikoinaan hyvin vastaan ja se olikin vuoden 2014 kolmanneksi tuottoisin elokuva Japanissa.

Tekijät: ohjaaja: Ryuichi Yagi, Takashi Yamazaki, käsikirjoitus: Takashi Yamazaki, manga: Fujio F. Fujiko, pääosissa: Wasabi Mizuta, Megumi Oohara, Yumi Kakazu, tuotantoyhtiö: Shirogumi, Robot Communications, Shin-Ei Animation, kesto: 90min.

Kommentit