Shiver (せんりつ せしめよ Senritsu seshimeyo 2021)

 Shiver (せんりつ せしめよ Senritsu seshimeyo 2021) on ohjaaja Toshiaki Toyodan uusin elokuva. Hänen aikaisemmista elokuvista poiketen, se on täysin musiikkiin pohjautuva ja siinä ei ole ollenkaan dialogia.

Shiver on elokuva, jossa näytetään vajaa 10 musiikkiesitystä erilaisia perinteisillä japanilaisilla soittimilla. Kaikki kappaleet on säveltänyt Koshiro Hino, joka on uuden sukupolven säveltäjä ja tehnyt pääasiallisesti elektronista musiikki, vastavoimana tälle toimii kappaleiden esittäjinä toiminut rumpuyhtye Kodo.

Elokuvasta on turha etsiä tarinaa tai juonta, sillä paino on käytännössä kokonaan musiikkiesityksillä. Välillä väliin leikataan hienoja kuvia luonnosta, patsaista tai hahmosta jolla on kasvoillaan noh-maski.

Elokuva on kuvattu Sado-saarella, josta Kodo-yhtye on kotoisin. Alunperin Sado oli vankilasaari, jonne karkoitettiin esimerkiksi noh-taitelijia Zeami ja buddhalaismunkki Nichiren. 1960-luvun opiskelijamielenosoitusten ja -mellakoiden jälkeen moni opiskelija päätti lähteä Sadon saarella ja he yhdessä päättivät alkaa opettelemaan perinteisten taiko-rumpujen soittamista. He muodostivat ryhmän Ondekoza, joka myöhemmin hajosi ja osa vanhoista jäsenistä perusti uuden ryhmän Kodon.

Vaikka Kodo on saanut alkunsa itseilmaisuaan etsivistä opiskelijoista, niin nykyään se on on maailmanlaajuinen ilmiö ja he käyvät esiintymässä ympäri maailmaa. Vuonna 2018 he kävivät esiintymässä myös Suomessa.

Shiverissä tulee esiin soittajien taito ja kappaleiden hienot rytmit. Elokuva on kuin ruuvi, joka kiristää tunnelmaa jatkuvasti entistä tiiviimmäksi loppua kohden. Lopulta viimeinen esitys on sellainen kuvien ja rytmien yhdistelmä, että se voittaa vastahakoisimmankin katsojan puolelleen.

Elokuva on kuvattu erittäin kauniisti ja jokainen kuva on sommiteltu todella hienosti ja symmetria on isossa osassa kuvia. Näiden sekaan leikatut kuvat luonnosta sopivat erittäin hienosti. Tämä todistaa, että ohjaaja Toyoda on ehdottomasti tiennyt mitä on ollut tekemässä ja toteuttanut visionsa kadehtittavan hienosti.

Shiver ei ole kaikkia varten. Se ei suoranaisesti ole perinteinen elokuva, mutta se ei ole myöskään pelkkä konserttielokuva. Se on pitkä musiikkivideo, audiovisuaalinen kokemus joka parhaimmillaan vie katsojan mukanaan.

Tekijät: ohjaaja: Toshiaki Toyoda, musiikki: Koshiro Hino, Kodo, kesto: 89 min.

Kommentit