Funky Forest: The First Contact (ナイスの森 THE FIRST CONTACT, Naisu no Mori THE FIRST CONTACT 2005)

" - Näin mitä oudoimman unen.

- Unen?"

Joskus kun luovat mielet saavat vapaat kädet, niin lopputulos on mitä oudoin. Tällainen tarina on Funky Forest: The First Contact (ナイスの森 THE FIRST CONTACT, Naisu no Mori THE FIRST CONTACT 2005). Funky Forest on Katsuhito Ishiin, Hajime Ishiminen ja Shunichiro Mikin yhteistyö, jossa järki tuntuu kadonneen täysin.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Funky Forest on episodi elokuva, jossa on useita erilaisia irrallisia tarinoita, joissa ei juuri ole järkeä. Elokuva alkaa kahden koomikon manzai-tyylisellä komediaesityksellä. Tämän jälkeen jokin avaruusalus lähtee lentoon ja leikataankin seuraavaan tarinaan. Seuraavassa tarinassa pieni tyttö siirtyy ajatuksissaan jonnekin rinnakkaistodellisuuteen ja käskyttää ilmassa leijuvia mustia palloja ajatuksen voimallaan. Kolmannessa tarinassa esitellään Guitar Brother -veljekset, joista yhtä näyttelee Tadanobu Asano (!).

Elokuvassa ei juuri ole järkeä ja lyhyiden tarinoiden kesto voi olla minuutista muutamiin minuutteihin. Osa tarinoista on hauskoja, mutta mukana on myös paljon huteja. Se lieneekin elokuvan suurin synti, sillä elokuva on todella epätasapainoinen. Ja kun lopulta iso osa tarinoista ei edes liity mihinkään isompaan kokonaisuuteen. Tietenkin tässä tulee taas kysymykseen komedian kansainvälisyys. Ovatko jotkin asiat hauskempia Japanissa, koska niiden konteksti on selvää katsojille? Itse voisin tämän elokuvan kohdalla sanoa, että tästä ei ole kyse. En usko, että ulkomaalainen menettää tätä elokuvaa katsoessaan paljoakaan.

Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut kolmikko Ishii, Ishimine ja Miki ovat selkeästi saaneet tehdä mitä ovat halunneet ja lopputulos ei ole täydellinen onnistuminen (ainakaan minun mielestäni). Syystä tai toisesta koko kolmikon elokuvaura näyttää olevan hiipunut, sillä he eivät ole ohjanneet tai käsikirjoittaneet mitään muutamiin vuosiin. Ishiminen työt ovat 2005 vuodelta, muilla on sentään hieman tuoreampia töitä.

Ishimine ja Miki ovat minulle tuntemattomia, mutta Katsuhito Ishii on tehnyt aikaisemmin hyviä elokuvia kuten Shark Skin Man and Peach Hip Girl (鮫肌男と桃尻女Samehada Otoko to Momojiri Onna 1999) ja The Taste of Tea (茶の味, Cha no Aji 2005). Hänet on myös kiinnitetty IMDb:n mukaan uuden Gamera-elokuvan ohjaajaksi, mutta siitä ei ole vielä mitään muuta tietoa tarjolla. Miki puolestaan tykästyi tähän elokuvaan niin paljon, että hän ohjasi myös jatko-osan Warped Forest (あさっての森 Asatte no mori 2011).

Rooleissa on kuuluisia näyttelijöitä kuten yllämainittu Tadanobu Asano, Yoji Tanaka, Yoshiyuki Morishita ja ohjaajana paremmin tunnettu Hideaki Anno.

Tällä elokuvalla olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta syystä tai toisesta elokuva on kuitenkin pikemminkin epäonnistuneen kuin onnistuneen puolella. Tätä epäonnistumista vielä alleviivaa aivan liian pitkä kesto, 150 minuuttia!

Tekijät: ohjaus: Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shunichiro Miki, käsikirjoitus: Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shunichiro Miki, pääosissa: Tadanobu Asano, Yoji Tanaka, Yoshiyuki Morishita, Hideaki Anno, tuotanoyhtiö: AOI Promotion, kesto: 150 min.

Kommentit