Drive into Night (夜を走る Yoru wo hashiru 2022)

 " - Tehdään niistä läpinäkyvät!"

Joskus kun elokuvalta ei odota mitään erityistä, pääsee se yllättämään. Drive into Night on tällainen elokuva, joka on ollut nähtävissä JFF+-sivuston kautta. JFF+ on elokuvafestivaali (Japanese Film Festival Plus), joka tarjoaa japanilaisia indie-elokuvia katsottavaksi ilmaiseksi 3 kuukauden ajaksi.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Drive into Night (夜を走る Yoru wo hashiru 2022) kertoo Akimotosta (Tomomitsu Adachi), joka on metallinpurkutehtaan tavaran sisäänostaja. Kauppa ei käy ja koko firma taiteilee jatkuvasti olemassa olonsa rajoilla. Akimoto on jo yli 40-vuotias, mutta elää yksinäistä elämää vanhempiensa luona. Hänellä on töissä hyvä ystävä Taniguchi (Reo Tamaoki), joka on kova naistenmies, mutta elää huonossa parisuhteessa.

Eräänä iltana kun Akimoto ja Taniguchi lähtevät istumaan iltaa baariin, niin illan päätteeksi he tapaavat nuoren naisen. Sattumien summana Akimoto lyö naisen tajuttomaksi ja illan päätteeksi nainen katoaa. Tästä alkaa tarina hiljalleen kiristyä, kun poliisit kiinnostuvat kadoneen naisen tapauksesta.

Elokuvan ensimmäinen puolisko on kuin ruuvi, joka kiristyy jatkuvasti ja vaikutukset leviävät Akimoton ja Taniguchin lähipiirissä. Ykkösepäillyksi naisen katoamiseen nousee tehtaan pikkupomo Hongo (Tsutomu Takahashi), joka on viimeksi nähty naisen seurassa. Toinen puolisko taas puolestaan lähtee yllättäviin suuntiin, kun Akimoto liittyy mukaan kultinomaiseen ryhmään, jossa ihmiset purkavat hermojaan. Taniguchi puolestaan seuraa sivusta miten tilanne työpaikalla etenee ja mihin parisuhde oman vaimon kanssa muuttuu.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Dai Sako on onnistunut luomaan mielenkiintoisen yhdistelmän, jossa tapahtumat harvoin liikkuvat siihen suuntaan mitä katsoja odottaa. Vaikka elokuva pääasiallisesti kertoo Akimotosta, niin loppua kohden Taniguchista tulee enemmän päähenkilö.

Dai Sako on ohjannut vajaan 20 vuoden aikana 5 elokuvaa, joten hirveää kiirettä hän ei ole pitänyt elokuvien tekemisen kanssa. Se, että tämäkin on indietuotanto, kertoo ehkä hänen rahoituksen saamisen vaikeudesta. Jos se on siitä kiinni, niin se on suuri sääli, sillä hän todistaa tällä elokuvalla olevansa varsin pätevä ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Näyttelijöistä Akimoto esittävä Adachi vie voiton. Hän on hyvä roolissaan passiivisena Akimotona, jolle loppua kohden alkaa tapahtua mitä mielenkiintoisimpia hahmoja. Hänen näyttelynsä kasvaa täydellisesti roolin mukana. Muut hahmot ovat passiivisempia ja esimerkisi Taniguchin näyttelijä Tamaoka pitää käytännössä samaa ilmettä kasvoillaan elokuvan alusta loppuun.

Ei Drive into Night ole mikään mullistava elokuvataiteen merkkiteos, mutta mielenkiintoinen draama / trilleri, joka pitää otteessaan loppuun asti. Elokuva kestää yli kaksi tuntia, mutta ei missään vaiheessa tunnu tylsältä tai liian laahaavalta.

Tekijät: ohjaaja: Dai Sako, käsikirjoitus: Dai Sako, pääosissa: Tomomitsu Adachi, Reo Tamaoka, Tsutomu Takahashi, kesto: 125 min.


 

Kommentit