Danger Pays (危いことなら銭になる Yabai koto nara zeni ni naru 1962)

 " - Tämä kaikki kuuluu meille nyt, en saata uskoa!"

Nikkatsu tunnetaan kivenkovista rikoselokuvistaan 1960-luvulta, mutta välillä nekin saattavat olla hauskoja. Tämän todistaa Nikkatsun toimintakomedia Danger Pays (危いことなら銭になる Yabai koto nara zeni ni naru 1962).

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Tokiossa ryöstetään setelipaperikuljetus, josta voisi painaa seteleitä yhteensä 1.08 miljardin (nykyrahassa vajaa 40 miljoonaa euroa) edestä ja se luonnollisesti herättää rikollisten kiinnostuksen. Pikkurikolliset Joji Kondo (Jo Shishido), Tetsuzo Okita (Hiroyuki Nagato) ja Ken Serizawa (Kojiro Kusanagi) haluavat jokainen oman osansa potista ja päättävät etsiä käsiinsä mestariväärentäjä Sakamoton (Bokuzen Hidari), jota papereiden ryöstäjätkin taatusti havittelevat tekemään väärennökset.

Tästä alkaa kissa ja hiiri -leikki rikollisten kesken ja lopulta Kondo, Okita ja Serizawa päättävät lyöttäytyä yhteen, voittaakseen Hijikatan (Torahiko Hamada), joka on ryöstön takana. Kolmikon mukaan tulee myös entinen Hijikatan työntekijä Tomoko Akiyama (Ruriko Asaoka), joka on katkera saamistaan potkuista niin Kondolle kuin Hijikatalle.

Danger Pays on puhdas toimintakomedia, jossa tapahtumia riittää ja ruumiita tulee. On hauska nähdä Jo Shishido tällaisessa roolissa, joka todistaa miehen näyttelijän taitojen monipuolisuuden. Muutenkin on mukava katsoa välillä Nikkatsun toimintaelokuvaa, joka ei ota itseään ryppyotsaisen totisesti vaan huumorilla.

Ohjaaja Ko Nakahira ohjasi esikoiselokuvanaan Crazed Fruits (狂った果実 Kurutta kajitsu 1956), joka on Sun Tribe-elokuvien keskeinen teos. Se lienee hänen tunnetuin elokuvansa, vaikka hän pääsi ohjaamaan Hong Kongiin 4 elokuvaa legendaariselle Shaw Brothersin studiolle.

Elokuvan käsikirjoittaja kolmikko Ichiro Ikeda, Michio Tsuzuki ja Tadaaki Yamazaki. Ikeda käsikirjoitti urallaan yli 100 elokuvaa, Tsuzuki vain 7 ja Yamazaki on aktiivinen edelleen, tosin television puolella. Ikedan ja Yamazakin tunnetuin elokuva on Seijun Suzukin ohjaama Youth of the Beast (野獣の青春 Yaju no seishun 1963), jossa oli pääosassa Jo Shishido.

Näyttelijöiden osalta Shishido on ehdottomasti elokuvan tunnetuin tähti, mutta myös muut näyttelijät ovat luoneet pitkän uran japanilaisen elokuvan ja television parissa. Akiyaman näyttelijä Ruriko Asaoka on edelleen aktiivinen, mutta on siirtynyt suurimmaksi osaksi teatterinäyttelijäksi. Hän näytteli useammassa Tora-san-elokuvassa (男はつらいよ Otoko wa Tsurai yo) Lilya. Sarja alkoi jo 1969, mutta Asaoka tuli mukaa vasta 1973 yhdenteentoista osaan. Kaiken kaikkiaan Tora-san-elokuvia tehtiin yhteensä 50, joista viimeisin 2019. Tora-san, Wish You Were Here (男はつらいよ お帰り 寅さん Otoko wa Tsurai yo Okaeri Torasan 2019) oli pitkän sarjan viimeinen elokuva, jossa muistellaan Tora-sania (Kiyoshi Atsumi), joka oli kuollut 1996.

Danger Pays on kevyt, värikäs ja vauhdikas. Elokuvan komedia on sellaista, että se uppoaa hyvin länsimaalaisellekin katsojalle. Danger Pays kestää vain 82 minuuttia, joten tapahtumia ja vauhtia riittää alusta loppuun ja turhaa seisontaa ei ole.

Tekijät: ohjaaja: Ko Nakahira, käsikirjoitus: Ichiro Ikeda, Michio Tsuzuki, Tadaaki Yamazaki, pääosissa: Jo Shishido, Ruriko Asaoka, Hiroyuki Nagato, Kojiro Kusanagi, tuotantoyhtiö: Nikkatsu, kesto: 82 min.

Kommentit