Summer Time Machine Blues (サマー タイム マシン ブルース Sama Taimu Mashin Burusu 2005)

" - Palataan eiliseen hakemaan kaukosäädin ennen kuin se hajoaa!"

Aikamatkustusta ja sen paradokseja käsitellään usein elokuvissa. Usein kyseessä ovat isot asiat, kuten maailman pelastaminen vääjäämättömältä tuholta, mutta Summer Time Machine Blues (サマー タイム マシン ブルース Sama Taimu Mashin Burusu 2005) muuttaa tilanteen aivan toiseksi. Tällä kertaa pelastuksen kohteena eivät ole maailma tai ihmishenget, vaan pelkästään ilmastointilaitteen kaukosäädin.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Elokuvassa joukko nuoria ovat viettämässä aikaa koulun Sci-Fi-kerhon tiloissa, mutta epäonnisen sattuman kautta ilmastointilaitteen kaukosäädin hajoaa. He yrittävät kaikkensa korjatakseen tilanteen, mutta säätimen korjaaminen ei onnistu ja muualta ei löydy edes toimivia tuulettimia. Lopulta kerhotiloihin ilmestyy yllättävä kone, joka sattuu olemaan toimiva aikakone! Tästä alkaa erikoisten tapahtumien sarja, jossa nuoret yrittävät saada tilanteen ratkaistua. He matkaavat eiliseen, tulevaisuuteen ja myös kauemmas menneisyyteen.

Tämän suuremmin juonen kuvaamiseen ei ole tarvetta, sillä kaikki avautuu paremmin kun itse katsoo elokuvan. Kaiken kaikkiaan kaikki kuitenkin nivoutuu yhteen hienosti ja syyt kaikille selviää. Ja vaikka aikamatkustuksen epäloogisuudesta puhutaan usein, niin tässä elokuvassa aikamatkustus toteutuu hyvinkin loogisesti. Yksi kohtaus myös omistetaan sille kun professori selittää, että miksi aikamatkustus on mahdotonta ja ei toimi.

Summer Time Machine Blues perustuu Makoto Uedan saman nimiseen näytelmään. Ueda on käsikirjoittanut vuoden 2020 pienimuotoisen hitin Beyond the Infinite Two Minutes (ドロステのはてで僕ら Dorosute no hate de bokura), joka myös pohjautuu aikamatkustamiseen. Muut Uedan työt ovat vähemmän tunnettuja, mutta Summer Time Machine Blues on toiminut toisena lähteenä vuoden 2022 TV-sarjalle The Tatami Time Machine Blues (四畳半タイムマシンブルース Yojohan Taimu Mashin Burusu).

Ohjaaja Katsuyuki Motohiro on ollut aktiivinen ohjaaja ja hän on ohjannut niin live action -elokuvia kuin myös anime-elokuvia ja sarjoja. Tunnetuin työ häneltä lienee Summer Time Machine Bluesin ohella animesarja FLCL kaksi kautta Progressive ja Alternative.

Tässä nuorison Sci-Fi komediassa on roolittaminen mennyt nappiin. Sci-Fi-jengin 5 nuorta kaikki sopivat hyvin rooleihinsa ja varsinkin Atsushi Soga (Munenori Nagano) ja Takuma Komoto (Eita Nagayama) hoitavat osuutensa täydellisesti. Soga on täydellinen koominen sivuhahmo, jolle sattuu ja tapahtuu ja jota muut porukan jäset pomottavat. Komoto taas on sympaattinen päähahmo, jonka ympärille luodaan eniten syvyyttä lisäämällä ihastumisen Haruka Shibatan (Juri Ueno) kanssa. Vaikka tämä elokuva ei erityisesti vaadi näyttelijöiltään paljoa niin Eita Nagayama on todistanut taitonsa viimeksi tänä vuonna kun hän näytteli pääosaa Hirokazu Kore-edan Monster (怪物 Kaibutsu 2023) elokuvassa.

Elokuva sopii täydellisesti katsottavaksi kuumana kesäpäivänä, kunhan muistaa pitää oman ilmastointilaitteen säätimen suojassa.

Tekijät: ohjaaja: Katsuyuki Motohiro, käsikirjoitus: Makoto Ueda, pääosissa: Eita Nagayama, Munenori Nagano, Juri Ueno, tuotantoyhtiö: Hakuhodo DY Media Partners, Imagica Corp., Robot Communications, Toshiba Entertainment, kesto: 107 min.

Kommentit