Ocean Waves - Aaltojen kuohu (海がきこえる Umi ga Kikoeru 1993)

 " - Koko juttu alkoi tuntua kuin huonolta saippuaoopperalta."

Kun puhutaan Studio Ghiblistä, niin useimmille tulee mieleen heti Hayao Miyazaki ja klassikkoanimet kuten My Neighbor Totoro - Naapurini Totoro (となりのトトロ Tonari no Totoro 1988) tai Spirited Away - Henkien kätkemää (千と千尋の神隠し Sen to Chihiro no Kamikakushi 2001). Jotkut saattavat myös tunnistaa nimen Isao Takahata, joka on ohjannut muun muassa elokuvat Grave of the Fireflies - Tulikärpästen hauta (火垂るの墓 Hotaru no Haka 1988) ja The Tale of the Princess Kaguya (かぐや姫の物語 Kaguya-hime no Monogatari 2013).

Näiden kahden legendan rinnalle uudeksi ohjaajaksi Studio Ghiblille nousi ensimmäisenä Tomomi Mochizuki TV-elokuvaa Ocean Waves - Aaltojen kuohu (海がきこえる Umi ga Kikoeru 1993) varten. Elokuva tunnetaan myös nimellä I Can Hear the Sea, joka on elokuvan japanin kielisen nimen suora käännös englantiin. Myöhempinä aikoina Studio Ghiblille on tullut muita ohjaajia, mutta tämä oli ensimmäinen läpimurto.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Aaltojen kuohu kertoo Taku Morisakista (Nobuo Obita), hänen parhaasta kaveristaan Yutaka Matsunosta (Toshihiko Seki) ja paikkakunnalle muuttaneesta uudesta tytöstä Rikako Mutosta (Yoko Sakamoto).

Elokuvan tapahtumat ovat suurelta osin takaumia, jotka alkavat kun Taku on muuttanut Tokioon opiskelemaan ja näkee juna-asemalla Muton. Ensin muistellaan kuinka Muto saapui luokalle ja Matsuno toimi hänen opastajanaan koulussa. Matsuno huomaa heti, että hänellä alkaa kehittyä tunteita Mutoa kohtaan, kun taas Taku on ulkopuolinen osapuoli, joka vain tempautuu tilanteisiin mukaan.

Ensimmäisellä kerralla Taku lainaa Mutolle merkittävän määrän rahaa heidän luokkaretkellään Havajille ja toisella kertaa Taku lähtee Muton mukana viikonlopuksi Tokioon, kun Muto on ensin yrittänyt huijata toisen kaverinsa matkaan.

Aaltojen kuohu on hyvin pitkälle tavallinen teinidraama, jossa on taustalla monet muutokset nuorten elämissä. Lukion viimeisellä luokalla jokaisella on edessään isot valinnat, tulisipa sitten jatkamaan opiskeluitaan yliopistossa tai menemään työelämään. Katsojasta osa päähahmojen toiminnasta vaikuttaa täysin käsittämättömältä, mutta sitähän teini-ikäisten elämä on, välillä päättömiä ja täysin käsittämättömiä ratkaisuita. Esimerkiksi nopea viikonloppureissu Tokioon, kertomatta kenellekään ennen kuin on jo Tokiossa. Elokuvan nimi Aaltojen kuohu tai Ocean Waves kuvannee sitä, että kuinka muutoksen aallot kuohuvat nuorten sisällä.

Aaltojen kuohu oli Studio Ghiblin TV-elokuva, joka perustui Saeko Himuron kirjasarjaan, joka oli julkaistu 1990-1992. Elokuvan oli tarkoitus olla nuorien tekijöiden tekemä, jossa tehtiin nopeasti ja halvalla, mutta kuitenkin laadukkaasti. Hyvästä ajatuksesta huolimatta tuotanto venyi jonkin verran ja meni yli budjetin. Elokuvan tuotanto oli erittäin rankka ohjaajalle ja hän joutuikin tuotannon aikana sairaalaan ja kertoo saaneensa mahahaavan stressistä.

Vaikka elokuva ei ollut mikään valtava menestys, niin silti Mochizukin ja Studio Ghiblin välit pysyivät hyvinä. Mamoru Hosodan piti ohjata Howl's Moving Castle - Liikkuva linna (ハウルの動く城 Hauru no Ugoku Shiro 2004), mutta kun hän lähti projektista, niin sitä tarjottiin Mochizukille. Syystä tai toisesta Mochizuki kieltäytyi ja Hayao Miyazaki ohjasi elokuvan.

Aaltojen kuohu ei ole missään nimessä Studio Ghiblin parhaita elokuvia, mutta kaikesta huolimatta se on hyvä, pieni teinidraama. Ei kaikissa elokuvissa tarvitse pelastaa maailmaa tai edes omia sukulaisiaan, joskus riittää vain että kertoo yhden ihmisen tarinan lukion loppumisesta ja siirtymisestä uuteen vaiheeseen elämässään. Aaltojen kuohua voikin suositella kaikille, mutta elokuvalta ei saa odottaa liikoja. 

Tekijät: ohjaaja: Tomomi Mochizuki, käsikirjoitus: Kaori Nakamura (perustuu Saeko Himuron kirjasarjaan), pääosissa: Nobuo Obita, Toshihiko Seki, Yoko Sakamoto, tuotantoyhtiö: Studio Ghibli, Tokuma Shoten, Nippon Television Network, kesto: 72 min.

Kommentit