Japanese Summer: Double Suicide (無理心中日本の夏 Muri shinju: Nihon no natsu 1967)

 "- Toivon, että voisin sitoa kaikki miehet Japanissa."

Nagisa Oshima oli yksi japanilaisen uuden aallon keskeisimpiä nimiä. Hän teki tinkimättömiä elokuvia, jotka olivat tekijänsä näköisiä. Hänen tinkimättömyydestään kertoo se, että hän piti tauon elokuvien tekemisestä vastustaakseen suurien studioiden monopoliasemaa. Tauko lopulta kesti vain 1972-1976, kun hän palasi ohjaamaan elokuvaa In the Realm of the Senses - Aistien valtakunta ( 愛のコリーダ Ai no korīda 1976). Oshiman tunnetuimmat elokuvat länsimaissa lienevät juuri Aistien valtakunta ja Merry Christmas, Mr. Lawrence (戦場のメリークリスマス Senjo no Meri Kurisumasu 1983).

Japanese Summer: Double Suicide (無理心中日本の夏 Muri shinju: Nihon no natsu 1967) on Oshiman oman tuotantoyhtiön elokuvia, jotka ovat pienempiä kuin edellä mainitut ja samalla myös tuntemattomampi. Criterion on kuitenkin julkaissut tämänkin elokuvan meidän japanilaisen elokuvan ystävien iloksi.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Kun pitää alkaa kuvaamaan Japanese Summer: Double Suiciden juonta, niin se on hyvin haastava tehtävä. Elokuva alkaa kuvilla Nejikosta (Keiko Sakurai), joka on juuri eronnut poikaystävästään. Vapauduttuaan parisuhteesta, hän päättää heittää myös päällään olevat alusvaatteensa sillalta alas. Tämän jälkeen hän lähtee kulkemaan ihmisjoukossa ja tapaa itsetuhoisen / itsemurhasta kiinnostuneen miehen (Kei Sato). Nejiko on kiinnostunut vain seksistä ja monet hänen tekonsa pohjautuvat hänen seksinhimoonsa.

Nejiko ja mies sattuvat näkemään, kun rikollisjärjestö kaivaa maasta aseita ja he lähtevät heidän matkaansa. Saavuttuaan rikollisten päämajaan he kuulevat, kuinka rikolliset valmistautuvat sotaan toisen rikollisjengin kanssa. Nejiko ja mies suljetaan samaan tilaan vajaan kymmenen muun nimettömän miehen kanssa ja siellä he käyvät keskusteluita ja katsovat TV:stä, kuinka kaduilla liikkuu länsimaalainen tappaja.

Lopulta rikollisjärjestöjen välinen välienselvittely peruuntuu ja miehet lähtevät pienennetyllä kokoonpanolla kohtaamaan länsimaista tappajaa. Lopulta he kohtaavat tappajan ja joutuvat kohtaamiseen poliisien kanssa.

Elokuvan juoni on hyvinkin erikoinen. Elokuvassa käydään paljon keskusteluita ja tuntuukin siltä, että elokuva on hyvin täynnä yhteiskuntakritiikkiä. Näin länsimaisena katsojana vajaa 60 vuotta myöhemmin tosin on todella hankala lähteä ottamaan niistä kiinni. Jokseenkin yllättäen mukaan tuleva länsimaalainen ampuja saattaa olla viittaus Lee Harvey Oswaldiin (syytettiin John F. Kennedyn murhasta) tai Charles Whitmaniin ("Texas Tower Sniper", joka tappoi 17 henkeä).

Paljon aseisiin ja tappamiseen liittyvä kritiikki ihmetyttää myös sen takia, että Japani on yksi maailman turvallisimmista maista ja on ollut sellainen jo pitkään. Japanissa on erittäin hankala saada hankittua aseita ja aseista johtuvaa väkivaltaa on erittäin vähän.

Nejikon seksinnälkä voi myös kuvata vapaata 60-lukua, jossa nuoriso vapautuu. Kaikki hahmot kuitenkin torjuvat hänen nymfomaaniset taipumukset, jota voi tulkita vanhoillisen yhteiskunnan tukahduttavan nuoren naisen seksuaalisen heräämisen.

Elokuva on täynnä mielenkiintoisia ideoita ja kohtia, mutta kokonaisuus on niin ohuella pohjalla ettei se toimi. Elokuvaan toivoisia vahvempaa järkiperäistä juonta sen sijaan, että tapahtumia tapahtuu ja katsojan täytyisi tulkita niitä. Katsojan tulkinnalle on hyvä jättää aina tilaa ja ohjaajan ei pidä kertoa lopullisia totuuksia, mutta tässä mennään liian pitkälle.

Elokuvaa voi suositella katsottavaksi pienellä varauksella, sillä kokonaisuus on epätasainen huippujen ollessa kuitenkin korkealla.

Tekijät: ohjaaja: Nagisa Oshima, käsikirjoitus: Nagisa Oshima, Takeshi Tamura, Mamoru Sasaki, pääosissa: Keiko Sakurai, Kei Sato, Masakazu Tamura, Taiji Tonoyama, Hosei Komatsu, tuotantoyhtiö: Sozosha, kesto: 98 min.

Kommentit