Greatful Dead (グレイトフルデッド Gureitofuru deddo 2013)

 " - Äiti ei ole kiinnostunut minusta. Ja isä on kiinnostunut vain äidistä."

Ihmisten yksinäisyys on yhteiskunnallinen ongelma ja se on Japanissa erittäin suuri. Japanissa on sana hikikomori, joka kuvaa juuri ihmisiä jotka eristäytyvät yhteiskunnasta vapaasti omiin koteihinsa. On arvioitu, että Japanissa sosiaalisesti eristäytymisestä kärsii yli miljoona ihmistä. Japanissa myös väestön vanheneminen on iso ongelma ja nykyisin Japanissa myydään enemmän aikuisten vaippoja kuin lasten.

Eiji Uchidan Greatful Dead (グレイトフルデッド Gureitofuru deddo 2013) ottaa omalla kierolla tavallaan kantaa molempiin. Liekö virallinen nimi kirjoitusvirhe, sanaleikki vai jotain muuta, sillä greatful ei itsessään tarkoita mitään. Grateful puolestaan tarkoittaa kiitollisuutta, joten se voisi olla mitä nimellä on haettu.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Greatful Dead kertoo nuoresta Namista (Kumi Takiuchi), jonka lapsuus on erittäin haastava. Ulkoisesti kaikki on hyvin, mutta mikään mitä Nami tekee ei kiinnosta hänen vanhempiaan. Lopulta äiti karkaa ulkomaille auttamaan kehitysmaiden lapsia, isä sekoaa ja tekee lopulta itsemurhan ja sisko häipyy omille teilleen poikaystävänsä kanssa. Nami hakee turvaa itselleen katsomalla TV:tä ja tilaamalla itselleen kaikkea paikallisesta TV-shopista, aina mikroista riisikeittimiin.

Aikuistuttuaan Nami perii vanhemmilta riittävän suuren omaisuuden, että hän voi elää elämäänsä säästelemättä tai töitä tekemättä. Hänen päivänsä täyttää yksinäisten ihmisten seuraamisen. Hän pitää kalenteria, johon hän merkitsee missä on nähnyt yksinäisen ihmisen ja mitä tuo ihminen tekee.

Eräänä päivänä kaupassa käydessään hän huomaa kärttyisen vanhan miehen tulevan kaupasta. Vieressä olevat naiset muistelevat ääneen, että vanha mies on joku vanha tv-tähti. Nami kiinnostuu hänestä heti ja lähtee seuraamaan häntä. Lopulta hän päätyy vuokraamaan asunnonkin vanhuksen naapurista, että voi tarkkailla hän jatkuvasti. Vanhus on Sanjuro Shiomi (Takashi Sasano), joka oli ollut vuosia sitten tv-tähti, mutta kun työt loppuivat, niin ystävät hylkäsivät ja pettivät hänet ja se on katkeroittanut hänet. Välit myös omaan lapseen ovat todella heikot ja yhteistä säveltä ei löydy.

Namin tarkkailessa Sanjuroa tulee ilmi, että Sanjuron kunto heikkenee nopeaa tahtia ja Nami tulee pian todistamaan Sanjuron kuolemaa. Tilanteen kuitenkin muuttaa lähetyssaarnaaja Soo-Young (Kim Kkob-bi), kun hän tulee lukemaan Raamattua Sanjuron luo. Sanjuron elämänhalu palaa ja hänen fyysiset vaivatkin helpottavat. Tästä suivaantuneena Nami tekee kaikkensa, että Sanjuron elämä ei muuttuisi.

Greatful Dead on genreltään kauhukomedia ja varsin onnistunut sellainen. Kumpaakaan elementtiä ei ole viety liian pitkälle, vaan ne pysyvät sopivasti aisoissa. Kauhuun liittyvät elementit tulevat mukaan oikeastaan vasta aivan lopussa, lukuunottamatta paria nopeaa väläystä aikaisemmin.

Uchida on toiminut elokuvassa ohjaajana ja toisena käsikirjoittana ja elokuvassa selkeästi aukeaa hänen näkemyksensä. Tämä on ensimmäinen näkemäni Uchidan elokuva, mutta en yllättyisi jos hänen muissakin ohjauksissaan olisi yhteiskunnallista kritiikkiä. Tunnetuimpia hänen töistään lienevät Lowlife Love (下衆の愛 Gesu no ai 2015) ja Love and Other Cults (獣道 Kemonomichi 2017), joissa molemissa hän on toiminut ohjaajana sekä käsikirjoittajana.

Elokuvan päätähtinä toimivat Kumi Takiuchi ja Takashi Sasano sopivat rooleihinsa täydellisesti ja he nostavat omalla osuudellaan elokuvan tasoa. Namia näyttelevä Takiuchi on täydellinen valinta, sillä hänessä yhdistyy koomisuus ja omanlaisensa eksentrisyys. Sasano sopii myös loistavasti ärtyneen Shiomin rooliin, mutta myös pehmeän vanhan isoisän rooliin. Heikonta antia näyttelijöistä tarjoavat Namin vanhemmat elokuvan alussa, mutta toisaalta heidän roolinsa on esittää yksiulotteisia karikatyyreja, joten ehkä se on siinä paikallaan.

Synkästä teemastaan huolimatta Greatful Dead sopii laajalle yleisölle suht hyvin koskas elementit pidetään hallinnassa. Vaikka elokuvassa on väkivaltaa, ja osa siitä on jopa yllättävän graafista, niin silti elokuva on kaikesta huolimatta suhteellisen kevyt.

Tekijät: ohjaaja: Eiji Uchida, käsikirjoitus: Eiji Uchida, Etsuo Hiratani, pääosissa: Kumi Takiuchi, Takashi Sasano, Kim Kkob-bi, tuotantoyhtiö: Ark Entertainment, Guild, Maxway International, Stardust Pictures, Tokyo Sakura Print, kesto: 97 min.

Kommentit