Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train (劇場版「鬼滅の刃」無限列車編 Gekijo-ban "Kimetsu no Yaiba" Mugen Ressha-hen 2020)

 " - Pystyä kuolemaan kun näkee unta... Kuinka onnekas oletkaan?

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba on ollut yksi viime vuosien suosituimpia ilmiöitä manga- ja animemaailmassa. Alkuperäinen mangan julkaisusykli oli 2016 - 2020 ja mangasta tehty anime alkoi 2019. Helmikuuhun 2021 mennessä manga oli myynyt yli 150 miljoonaa kappaletta, tehden siitä kaikkien aikojen yhdeksänneksi myydyimmän mangasarjan. Tämä on siinäkin mielessä jo huikea saavutus, että Demon Slayerin kesto oli vain 5 vuotta, monet kärkikymmenikössä olevat sarjat ovat jatkuneet jopa kymmeniä vuosia. Ykkössijaa pitää One Piece (1997 - 2023 ja jatkuu edelleen) yli 516 miljoonalla myydyllä kappaleella.

Demon Slayer kertoo nuoresta Tanjirosta, jonka perhe tapetaan, mutta hänen yksi siskoistaan, Nezuko, selviytyy verilöylystä. Tuon tapauksen seurauksena Nezukosta muuttuu kuitenkin demoni. He kohtaavat Tomiokan, joka on demon slayer (demonitappaja?), mutta saavat hänet suostuteltua jättämään Nezukon henkiin. Tomioka lähettää heidät Urokodakin luo, missä Tanjirosta koulutettaisiin myös demon slayer, jos hänen kykynsä riittäisivät.

Animen ensimmäinen kausi keskittyy tähän Tanjiron koulutukseen ja siihen, kuinka hän tapaa uudet ystävänsä Inosuken ja Zenitsun. Yhdessä he kohtaavat demoneita, mutta tapaavat myös demon slayereiden järjestön taitavimmat jäsenet, hashirat, ja heidän johtajansa.

Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train (劇場版「鬼滅の刃」無限列車編 Gekijo-ban "Kimetsu no Yaiba" Mugen Ressha-hen 2020) on toisen kauden avaus ja saman tarinan voi katsoa myös toisen kauden jaksoista 2-7.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Mugenin menevässä junassa on kuollut mystisesti 40 ihmistä ja demon slayer järjestö lähettää jäseniään tutkimaan tilannetta. Matkaan lähetetään kolme uutta jäsentä, Tanjiro (Natsuki Hanae), Inosuke (Yoshitsugu Matsuoka) ja Zenitsu (Hiro Shimono). Mukaan tulee myös Tanjiron sisko Nezuko (Akari Kito), jota Tanjiro kantaa selässään puulaatikossa. Heidän on määrä tavata hashira Kyojuro Rengoku (Satoshi Hino) myöhemmin junassa.

Junassa he kohtaavat nopeasti kaksi alemman tason demonia, mutta heidän tappamisensa ei ole Rengokulle tehtävä eikä mikään. Taistelun jälkeen matkustavat hiljalleen nukahtavat yöjunassa, mutta kaikki ei ole kunnossa. Uni ei ole normaalia unta, vaan Enmu (Daisuke Hirakawa) -nimisen demonin työtä. Nuo alemman luokan demonit eivät olleetkaan niitä, jotka olivat piinanneet junaa, vaan se oli Enmu.

Nezukon avulla Tanjiro onnistuu murtautumaan ulos unestaan ja hän päätyy kohtaamaan Enmun. Lopulta myös muut demon slayerit heräävät ja kohtaavat Enmun, joka on ottanut koko junan haltuunsa. Pitkän taistelun jälkeen Tanjiro ja Inosuke onnistuvat voittamaan Enmun, mutta samalla juna suistuu raiteilta. Kun taistelut ovat ohi ja ihmisiä pelastetaan junan raunioista, niin metsästä ilmestyy Akaza (Akira Ishida), joka on ylemmän tason demoni. Tästä seuraa elokuvan kliimaksi, Akazan ja Rengokun kohtaaminen.

Elokuvan tarina on toimiva ja syventää erityisesti Tanjiron ja Rengokun hahmoja. Inosuke, Nezuko ja Zenitsu ovat pienemmissä rooleissa, mutta varsinkin Inosuken ja Zenitsun unikohtaukset ovat hauskoja. Isoimmaksi ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että katsojille lähes täysin uusi hahmo nousee keskiöön ja hänen ympärilleen yritetään luoda koskettavaa tarinaa. Kaikki animesarjaa seuranneet tietävätkin jo, että kyseessä on Rengoku. Ennen tätä elokuvaa Rengoku oli saanut ruutuaikaa muutamia minuutteja ja dialogia muutaman rivin.

Tätä epäkohtaa onnistutaan kiertämään animen toisella tuotantokaudella siten, että ensimmäisen jakson tapahtumat tapahtuvat ennen elokuvaa ja keskittyvät Rengokuun. Tämän lisäksi kun elokuva jaetaan kuuteen jaksoon ja jakson näkee vain viikottain, ehtii Rengoku tulla tutummaksi ja hänen tarinansa tuntuu vahvemmalta kuin pelkän elokuvan katsomalla.

Mugen Trainia ei vaivaa usein animesarjoihin perustuvien elokuvien ongelma siitä, että ne ovat vain fillereitä. Tämä on täyttä tavaraa, joka tosin toistetaan toisella tuotantokaudella hieman laajennettuna. Tästä syystä pitää ihmetellä, että miksi on päätetty tehdä sama tarina kahteen kertaan?

Demon Slayer on kauniisti animoitu animesarja ja elokuva tuntuu olevan vielä askel siitä eteenpäin. Värit tuntuivat jotenkin kirkkaammilta ja animaation taso oli kerrassaan erinomaista. Ääninäyttelijät hoitavat roolinsa hyvin, näytellen samalla tasolla kuin animesarjassakin.

Elokuva on hyvä jatkuma Demon Slayerin ensimmäiselle tuotantokaudelle, vaikkakin Rengokun hahmo tuntuu liian uudelta ja ei kosketa katsojaa toivotulla tavalla. Vaikka elokuva ansaitsee ison suosituksen, niin se ei ehkä toimi pelkkänä itsenäisenä elokuvana ja toisaalta animen toisella tuotantokaudella sama tarina kerrotaan hieman syvemmin.

Elokuvan menestyn on kuitenkin kiistatonta ja se on kaikkien aikojen menestynein anime-elokuva yli 507 miljoonan tuotoillaan. Samalla se on myös kaikkien aikojen tuottoisin japanilainen elokuva. Crunchyroll valitsi sen vuoden elokuvaksi ja Japanin elokuva-akatemia valitsi sen vuoden animoiduksi elokuvaksi.

Tekijät: ohjaaja: Haruo Sotozaki, käsikirjoitus: ufotable, (perustuu Koyoharu Gotougen mangaan), pääosissa: Natsuki Hanae, Akari Kito, Hiro Shimono, Yoshitsugu Matsuoka, Satoshi Hino, tuotantoyhtiö: ufotable, Shueisha, Aniplex, kesto: 119 min.

Kommentit