The Retneprac 2 (RETNEPRAC 2 2009), Space Yokai War (宇宙妖怪戦争 Uchu yokai senso 2010) & Tempura (天ぷら Tenpura 2014)

Satoshi Okuda, joka tunnetaan paremmin nimellä Ujicha on japanilaisen animaation mielenkiintoisimpia nimiä 2000-luvulla. Hän tekee niin sanottua gekimationia, eli suomeksi voisi kutsua varmaankin paperinukkeanimaatiota. Gekimationissa taustalla on jokin tapahtumapaikka, jonka edessä sitten paperista tehdyt 2d-paperinuket liikkuvat.

Gekimation on ollut jopa tavallaan unohdettu elokuvan muoto, mutta Ujicha on päättänyt herättää sen henkiin. Vuoden 2009 jälkeen hän on tehnyt 3 lyhytelokuvaa (The Retneprac 2, Space Yokai War ja Tempura) ja 2 täyspitkää elokuvaa (The Burning Buddha Man (燃える仏像人間 Moeru butsuzo ningen 2013) ja Violence Voyager (バイオレンス・ボイジャー Baiorensu boija 2018).

Teksti sisältää juonipaljastuksia elokuvista.

The Retneprac 2 (RETNEPRAC 2 2009)

Ujichan ensimmäinen lyhytelokuva alkaa kolmella eläimen hyökkäyksellä ihmisen kimppuun. Yhden hyökkäyksen seurauksena lääkäri ottaa potilaan käden itselleen ja asettaa sen tilalle jonkinlaisen erikoiskäden. Vuosien päästä lääkärin ja tytön tiet kohtaavat ja tyttö ajaa lääkärin luolaan, jonka oviaukko sortuu. Kun lääkäri huomaa, että uloskäynti on sortunut ja ulos ei pääse, niin hän päättää alkaa soittamaan kitaraa. Kuullessaan kitaran kauniita ääniä, tulevat luolan erikoiset asukit esiin. He musisoivat vuosia, kunnes oviaukolle ilmestyy pieni valo ja lääkäri pääsee pakenemaan.

Elokuvan juonessa ei juuri järkeä ole, mutta Ujichan esikoiselokuvaksi The Retneprac 2 on hyvinkin viimeistellyn oloinen. 

Tekijät: Satoshi "Ujicha" Okuda, kesto: 16min.

Space Yokai War (宇宙妖怪戦争 Uchu yokai senso 2010)

Pitikö tämän olla alunperin sarja, mutta syystä tai toisesta jatkoa ei koskaan seurannutkaan. Elokuva alkaa sillä, että kaksi hahmoa keskustelevat naisesta ja toisen nappaa hänet itselleen vaimoksi. Tämän jälkeen siirrytään 8 vuotta ajassa eteenpäin ja aletaan miettiä, että ovatko avaruusoliot yokai-hirviöitä vai vain avaruusolioita. Kaiken tämän jälkeen tulee teksti "tsudzuku" eli jatkuu, mutta tämä on tiettävästi ainoa jakso kyseistä sarjaa.

Sen lisäksi, että tämä on jonkinlainen pilotti tai ainakin ajatus pidemmälle sarjalle, niin mustavalkoisena ja muutenkin huonommalla kuvanlaadulla, tämä vaikuttaa keskeneräiseltä tekeleeltä. Seuraavassa jaksossa olisi pitänyt esitellä puheenaiheena ollut mystinen avaruus-yokai, mutta se nyt jäi ikuisesti mysteeriksi.

Tekijät: Satoshi "Ujicha" Okuda, kesto: 9 min.

Tempura (天ぷら Tenpura 2014)

Kohta 10 vuotta vanha, mutta silti Ujichan uusin lyhytelokuva Tempura kertoo kahdesta pojasta, jotka etsivät koiraa. Koira on juossut luolaan pakoon ja siellä pojat yllättää muukalainen, joka ampuu kaikkien päälle tulikuumaa öljyä ja tempurataikinaa.

Tempura on selkeästi jo hiotuin työ Ujichalta ja ei yllätä, että se onkin tullut The Burning Buddha Manin jälkeen. Perinteisen gekimationin lisäksi hahmot esim. saavat päällensä nestemäistä öljyä ja sytkärin tuli on oikeaa tulta. Tämä tyyli tulee jatkumaan vahvasti myös seuraavassa elokuvassa Violence Voyagerissa.

Tekijät: ohjaaja: Ujicha, käsikirjoitus: Ujicha, pääosissa: Enji Aoyagi, Satoshi Okuda, Yuchi Washio, kesto: 3 min.

Ujicha on kiehtova hahmo, joka tekee käytännössä täysin yksin tuotantonsa. Tämän takia tuotantojen välillä menee niin pitkä aika. Ujichan kyvyt on huomattu myös Japanissa, sillä hän on päässyt tekemään esim. alku- ja loppumusiikkien videot sarjaan Fushigi Dagashiya Zenitendo (2020-2021).

Ujichan tyyli on erittäin groteski ja vaikka piirrosjälki on hienoa, niin se on myös luotaantyöntävää. Siitä huolimatta näitä ja muita Ujichan elokuvia voi ehdottomasti suositella. Tämän lyhytelokuva kolmikon kokonaiskesto on alle 30 minuuttia, joten nämä pystyy katsomaan pienelläkin kynnyksellä.

Kommentit