Tag (リアル鬼ごっこ Riaru onigokko 2015)

 " - Voit huijata kohtaloa.

- Miten?

- Tekemällä spontaanisti jotain, mitä et ikinä tekisi."

Sion Sono on tullut tunnetuksi yhtenä viime vuosien tuotteliammista japanilaisista ohjaajista. 2000-luvulla hän on ohjannut erinomaisia elokuvia kuten Suicide Club aka Suicide Circle (自殺サークル Jisatsu Sakuru 2001) ja Cold Fish (冷たい熱帯魚 Tsumetai Nettaigyo 2010). Sonon työtahdista kertoo se jotain, että vuonna 2015 hän ohjasi viisi elokuvaa, yhden TV-elokuvan ja oli vastaava ohjaaja yhdessä minisarjassa.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Tag (リアル鬼ごっこ Riaru onigokko 2015) alkaa kun joukko koululaisia on lähdössä linja-autolla retkelle. Ilmassa on odotuksen ja jännityksen tuntua, mutta Mitsuko (Reina Triendl) keskittyy kirjoittamaan runoja vihkoonsa, vaikka ympärillä mennään tyynysotaa. Hänen kynänsä putoaa lattialle ja kun hän kyykistyy poimimaan sitä, leikkaa jokin tuntematon voima linja-auton hänen yläpuoleltaan halki. Kaikki muut matkustajat kuolevat. Toivuttuaan shokista, hän huomaa että sama voima jatkaa vielä hänen jahtaamistaan. Paetessaan vielä viattomia ihmisiä kuolee ja lopulta Mitsuko päätyy kouluun kaveriensa kanssa. Kaikki kaverit tuntuvat olevan elossa, joten ehkä kaikki olikin vain kuvitelmaa tai unta?

Mitsuko linstaa seuraavan tunnin ystävänsä Akin (Yuki Sakurai), Surin (Ami Tomite) ja Taekon (Aki Hiraoka) kanssa. Tuon tunnin aikana he pohtivat, että ehkä Mitsukan kokemat tapahtumat olivatkin totta, mutta ehkä ne tapahtuivat toisessa ulottuvuudessa. Koululle palatessaan tytöt joutuvat kuitenkin kohtaamaan lintsauksensa seuraukset, sillä opettaja niittää luokan kaikki oppilaat hengiltä konekiväärillä.

Taas pakomatkalla, Mitsuko muuttuu ensin Keikoksi (Mariko Shinoda) ja lopulta Izumiksi (Erina Mano). Näissä tapahtumissa kaikki hahmot muuttuvat, mutta Aki pysyy samana ja tiedostaa, että jotain outoa on tekeillä. Lopulta tilanne ratkeaa kun Aki pyytää Mitsukoa/Keikoa/Izumia uhraamaan hänet ja pakenemaan tästä maailmasta. Uhraus onnistuu, mutta pakoon Mitsuko ei kuitenkaan lopulta pääse.

Tag perustuu Yusuku Yamadan kirjaan Riaru Onigokko, josta kutenkin jäljellä on vain enää ripaus, eli lähinnä nuorten tyttöjen ja naisten tappaminen. Sion Sono on halunnut muokata materiaalin omakseen ja on onnistunutkin siinä jollain tasolla. Elokuva alkaa erittäin tehokkaasti, kun jo ensimmäisen tappokohtauksen aikana lyödään kaasu pohjaan ja veriroiskeilta ei voi välttyä. Loppua kohden tapahtuva asioiden selviäminen vie tarinaa kuitenkin sen heikoimmille osa-alueille, joten tässä tarttuminen Yamadan pohjamateriaaliin olisi ollut parempi ratkaisu.

Elokuvassa mielenkiintoista on se, että ensimmäisen tunnin aikana ei miehiä näy ollenkaan. Senkin jälkeen he ovat pienessä roolissa ja vain cameon tekevällä Takumi Saitolla on puherooli. Japanilaisista koulutytöistä ja heidän alushousuistaan pitävillä on tätä elokuvaa katsoessa onnen päivät, sillä sitä kuvastoa on riittämiin. Onko elokuva sovinistinen tai misogynistinen? Todennäköisesti ei, mutta kun Sion Sonoa vastaan on nostettu syytteitä nuorten naisnäyttelijöiden ahdistelusta vuonna 2022, niin se antaa oman vaikutuksensa elokuvalle. Elokuvassa hahmot altistetaan miesten armoille, joskin lopussa tulee jonkinlainen vapautus.

Tag ei ole Sion Sonon parhaimpia elokuvia, mutta lyhyestä kestostaan johtuen elokuva rullaa jatkuvasti eteenpäin ja tylsiä hetkiä ei tule. Näyttelijöistä parhaimmin erottuu Akia näyttelevä Yuki Sakurai ja negatiivisessa mielessä silmään pistää hyvin yksiulotteinen Mitsukoa näyttelevä Reina Triendl. Jos verellä mässäily ja japanilaiset koulutytöt kiinnostavat, ei elokuva ole huono valinta.

Tekijät: ohjaaja: Sion Sono, käsikirjoitus: Sion Sono, Yusuku Yamada (kirja), pääosissa: Reina Triendl, Yuki Sakurai, Mariko Shinoda, Erina Mano, tuotantoyhtiö: Asmik Ace Entertainment, NBC Universal Entertainmet, Sedic Deux, Shochiku, Takao, kesto: 85 min.

Kommentit