Shall We Dance? (Shall We ダンス? Shall We dansu 1996)

 " - Tanssi on muutakin kuin askeleet. Tunne musiikki ja tanssi pelkän ilon vuoksi."

Tanssi, kuten muutkin harrastukset, pystyvät viemään ihmisen irti arjen harmaudesta ja huolista. Ohjaaja/käsikirjoittaja Masayuki Suo onnistuu täydellisesti kuvaamaan miten tanssin taika vie ihmisen mukanaan.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Shall We Dance? (Shall We ダンス? Shall We dansu 1996) kertoo Shohei Sugiyamasta (Koji Yakusho), jolla on hyvä ura, rakastava perhe ja oma talo. Eli kaikki mistä hän on aina unelmoinut. Mutta silti, hänen sisällään on tyhjyyttä, jota kaikkien tavoitteiden saavuttaminen ei ole täyttänyt.

Kotimatkallaan töistä hän huomaa, että eräässä talossa aina kaunis nainen katsoo kaihoisasti ulos. Sugiyama kiinnostuu hänestä ja lopulta rohkaistuu menemään tanssikouluun, josta nainen aina katsoo ulos. Nainen paljastuu Mai Kishikawaksi (Tamiyo Kusakari), joka on entinen kilpatanssija ja nykyinen tanssikoulun opettaja.

Sugiyama päättää lähteä tanssikoulun alkeistunneille ja tutustuu tanssikoulun muihin persoonoihin. Vanhempi tanssiopettaja Tamako Tamura (Reiko Kusamura), hänen tanssikurssin oppilaat Tokichi Hattori (Yu Tokui) ja Masahiro Tanaka (Hiromasa Taguchi) ja koulun vanhemmat oppilaat Toyoko Takahashi (Eriko Watanabe) ja Tomio Aoki (Naoto Takenaka). Tämä porukka luo loistavan kaikupohjan Sugiyaman kehitykselle, missä hänen perheensä jää sivuosaan.

Tästä alkaa Sugiyaman matka tanssin maailmaan. Ensin syy tanssimiselle on vain tutustuminen kauniiseen Maihin, mutta lopulta vain tanssi vie mukanaan. Matkaan mahtuu mutkia ja epäonnistumisia, mutta lopulta vain hauskanpito on tärkeintä.

Hollywoodin tanssielokuvissa on pääasiallisesti kaksi juonikuviota: Ensimmäisenä kaksi päähenkilöä rakastuvat toisiinsa, mutta päätyvät yhteen vasta lopuksi voitettuaan eteen tulleet vaikeudet. Ja toisena nuorten kapinallisten kasvutarina, jossa tanssi opettaa yhteiskunnan sääntöihin ja antaa eväitä elämään. Shall We Dansu? ei tarjoa kumpaakaan, vaan tekee syväsukelluksen Sugiyaman hahmon tyytymättömyyteen ja kokemaan tyhjyyden tunteeseen.

Äkkiä katsottuna voisi sanoa, että kyseessä on romanttinen draamakomedia, mutta lopulta tuo romanttinen osa on todella pieni. Ihastuminen Main kanssa ei lopulta johda mihinkään ja Sugiyama itsekin kertoo, että rakkaus perhettä kohtaan ei ole kadonnut. Ehkä Sugiyama on vain niin päämääräorientoinut, että kun kaikki tavoitteet elämässä on tavoitettu, niin tarvitaan jotain uutta.

Elokuvan vahvuudet ovat tanssistudiolla tapahtuvat kohtaamiset ja esiin nousevat sivuhahmot. Tarinassa ainoa ihmetys on perheen katoaminen tarinasta täysin noin tunnin ajaksi. Vaimo Masako (Hideko Hara) alkaa ihmettelemään miehensä myöhäisiä iltoja ja palkkaa tätä varten yksitysetsivänkin, mutta silti tuo mustasukkainen juonikuvio ei vie minnekään.

Sugiyaman näyttelijä Koji Yakuso on erinomainen elokuvassa, mutta Aokin näyttelijä Naoto Takenaka varastaa kaikki kohtaukset itselleen. Pelkkä Takenakan olemus saa hymyn katsojan huulille, puhumattakaan yliampuvista elkeistä kesken tanssimisen. Näyttely on elokuvassa erittäin korkea tasoista ja tasalaatuista, ainoastaan ainoa miinus tulee Main näyttelijälle Tamiyo Kusakarille. Hän on hyvin puiseva ja etäinen, mikä osittain sopii myös rooliin, mutta hieman eläväisyyttä olisi kaivannut mukaan.

Shall We Dansu? oli vuoden toiseksi tuottavin elokuva Japanissa, ainoastaan Godzilla vs. Destoroyah meni edelle. Elokuva menestyi myös erinomaisesti kun jokavuotisia elokuvapalkintoja jaettiin. Se voitti 14 palkintoa Japanin akatemian valinnoissa ja keräsi muitakin isoja voittoja niin Japanissa kuin maailmallakin. Suuren menestyksen myötä elokuvasta on tehty myös uusi versio Hollywoodissa Shall We Dance? (2004), jossa pääosia näyttelevät Richard Gere ja Jennifer Lopez.

Shall We Dansu? on yksi viihdyttävimmistä, kepeistä, japanilaisista elokuvista, joita on olemassa. Tyylillisesti mieleen tulee ehkäpä Juzo Itamin Tampopo (タンポポ Tanpopo 1985), jossa keskiössä on tanssin sijasta ramen. Masayuki Suo on tehnyt hyvän käsikirjoituksen, jossa jokainen elokuvassa oleva hahmo saa osakseen riittävästi huomiota, että ne eivät jää täysin turhiksi. Ohjaus myös toimii erinomaisesti, sillä Suo on päässyt toteuttamaan omaa visiotaan ja se näkyy.

Tekijät: ohjaaja: Masayuki Suo, käsikirjoitus: Masayuki Suo, pääosissa: Koji Yakusho, Tamiyo Kusakari, Naoto Takenaka, Eriko Watanabe, Akira Emoto, tuotantoyhtiö: Daiei Studios, Nippon Television Network, Hakuhodo, Nippon Shuppan Hanbai, Altamira Pictures Inc., kesto: 136 min.

Kommentit