School in Crosshairs (ねらわれた学園 Nerawareta gakuen 1981)

" - En tiedä miten tai miksi... mutta joku tähtää tähän kouluun."

Nobuhiko Obayashi tunnetaan parhaiten esikoiselokuvastaan House (ハウス Hausu 1977), mutta hän on ohjannut paljon myös muita elokuvia. 1980-luku oli hänen kaikista tuotteliainta aikaa ja hän ohjasikin 16 elokuvaa, joista School in Crosshairs (ねらわれた学園 Nerawareta gakuen 1981) on ensimmäinen.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Elokuva alkaa kun Yuka Mitamura (Hiroko Yakushimaru) on matkalla kouluun. Hän tapaa matkalla ystävänsä Kojin (Ryoichi Takayanagi), joka on juuri läksyttänyt pieniä koulupoikia, jotka yrittivät vilkuilla rappusten alla koulutyttöjen alushousuja.

Koulussa uusia hahmoja esitellään, esimerkkinä luokan stereotypinen nörtti Masahiko Arikawa (Macoto Tezuka), joka on kaikessa muussa erinomainen oppilas paitsi tietenkin liikunnassa. Ensimmäisen näyttävän kohtauksen tarjoaa koulun tarjoaman harrastustoiminnan esittely, missä kaikki eri liikuntakerhot laittavat parastaan esityksen muodossa.

Koulupäivän jälkeen Yuka ja Koji ovat kävelemässä kotiin, kun pieni lapsi on jäämässä pyöräillessään auton alle, mutta Yuka onnistuu kääntämään aikaa taaksepäin ja lapsi pelastuu. Yuka yllättyy tapahtumasta ja Koji yrittää selittää sitä niin, että auton kuljettaja olisi viime hetkellä laittanut pakin päälle ja peruuttanut.

Yuka ei oikein tiedä mitä ajatella uusista kyvyistään ja ensi alkuun ei edes tiedä, että onko niitä. Mutta hiljalleen hän oppii käyttämään niitä ja auttaa voimillaan Kojia kendo-otteluissaan. Samaan aikaan kuitenkin hän kohtaa haasteen kun heidän kouluunsa tulee uusi oppilas, Michiru Takamizawa (Masami Hasegawa), joka haluaa ottaa koulun haltuun. Kaiken taustalla on mysteerimies (Toru Minegishi).

Michiru haluaa luoda fasistisen dystopian kouluun, missä kaikki on kielletty ja oppilaita kohdellaan kaltoin. Hän onnistuu voimiensa avulla saamaan avainhenkilöitä haltuunsa ja he muodostavat kouluun partioita, jotka käyvät rikkomuksia tekevien oppilaiden kimppuun. Yuka ystävineen ei halua alistua tilanteelle ja Yuka ja Koji päätyvät selvittämään tilannetta. Elokuvan kliimaksi on kun Yuka ja mysteerimies kohtaavat ja mittaavat voimiaan toisiaan vastaan.

School in Crosshairs on nuorisoelokuva, joka kertoo Yukan ja Kojin aikuistumisesta. Yuka tulee keskituloisesta, ellei jopa rikkaasta, taustasta ja Koji köyhähköstä työläisperheestä. Yuka loistaa koulussa ja on luokan priimus (kiitos liikunnan!), kun taas Koji ei ole akateemisesti yhtä lahjakas, mutta loistaa liikunnassa. Yukalle ja hänen perheelleen on itsestään selvää, että Yuka pärjää ja jatkaa opiskelua yliopistossa. Koji puolestaan ei ole kiinnostunut opiskelusta, mutta hänen kuolleen äitinsä viimeinen toive oli että poika pääsisi yliopistoon. Elokuvaa voi myös nähdä kritiikkinä japanilaiselle koulusysteemille, joka on erittäin tiukka ja vaatii oppilailta paljon. Ei ole outoa tai ennenkuulumatonta, että koulupäivän jälkeen oppilas menee vielä "iltakouluun", jossa opiskellaan lisää.

Päätähtenä elokuvassa on Hiroko Yakushimaru, ennen kuin hänestä tuli suuri tähti elokuvan Sailor Suit and Machine Gun (セーラー服と機関銃 Sera-fuku to kikanju 1981) myötä. Yakushimaru on hyvä roolissaan nuorena koulutyttönä, mutta Kojin näyttelijä Ryoichi Takayanagi on karismaattisempi. Voiton kaikista vie oman roolinsa outoudellaan mysteerimies (joskus listattu myös Demonina) Toru Minegishi.

Aivan kuten Hausu, myös School in Crosshairs lähtee aivan uusille kierroksille loppua kohden. Kun Yuka ja Koji astuvat iltakouluun sisälle ja joutuvat uuteen ulottuvuuteen / maailmaan, unohtuu kaikki logiikan säännöt taas aivan kuten Hausussa. Visuaaliset tehosteet ovat vanhentuneet aikalailla ja lienivätkö ne hienoja edes 1980-luvun alussa? Nyt niillä on ainakin camp-arvoa. Elokuva perustuu Taku Mayumuran kirjaan Psychic School Wars (ねらわれた学園 Nerawareta gakuen 1973), mutta tiettävästi vain löyhästi. Kirja on suosittu ainakin lähdemateriaalina, siitä on tehty neljä TV-sarjaa (1977, 1982, 1987, 1997) ja kolme elokuvaa (1981, 1997 ja 2012).

Elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen, jos haluaa nähdä jotain muuta kuin tavallista teinidraamaa. Tässä elokuvassa on sitä yllinkyllin, mutta päällä on ripaus jotain muuta, jotain mitä vain Nobuhiko Obayashi osaa tyylillään tarjota.

Tekijät: ohjaaja: Nobuhiko Obayashi, käsikirjoitus: Shoko Hamura, kirja: Taku Mayumura, pääosissa: Hiroko Yakushimaru, Ryoichi Takayanagi, Toru Minegishi, Masami Hasegawa, tuotantoyhtiö: Kadokawa Haruki Jimusho, Taiwan Film Center, Office Henmi, kesto: 90 min.

Kommentit