Tokyo Fist (東京フィスト, TOKYO FIST 1995)

" - Minulla ei ainakaan ole enää ongelmia pysyä hereillä."

Tokyo Fist (東京フィスト, TOKYO FIST 1995) on Shinya Tsukamoton paluu elokuviin Tetsuo II: Body Hammerin (鉄男 II BODY HAMMER 1992) jälkeen. Tsukamoto on mennyt eteenpäin Tetsuosta, mutta samat teemat näkyvät edelleen vahvasti myös tässä elokuvassa.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Tokyo Fist kertoo vakuutusmyyjä Tsudasta (Shinya Tsukamoto), jonka suhde avovaimo Hizuruun (Kahori Fuji) on hiipumassa. Heidän arkensa on tasaista, mutta ei mitään säkenöintiä ja seksiäkään ei ole harrastettu ties kuinka pitkään aikaan. Tsudan elämä muuttuu kun eräänä päivänä hän tapaa Kojiman (Koji Tsukamoto), joka on hänen vanha ystävänsä koulusta.

Tsudan vastusteluista huolimatta Kojima tulee heille kyläilemään ja samalla kutsuu heidät katsomaan nyrkkeilyotteluaan. Tsuda suhtautuu Kojimaan erittäin kielteisesti ja ei haluaisi olla missään tekemisissä tämän kanssa. Hizuru puolestaan kiinnostuu Kojimasta omalla tavallaan ja tämä aiheuttaa kitkaa Tsudan kanssa. Näistä asetelmista elokuva kääntyy sairaaksi kolmiodraamaksi, jossa normaalit roolit katoavat ja Tsukamotolle tuttuun tapaan mukaan tulee myös kehon muokkaamista.

Tsuda lähtee muokkaamaan omaa kehoaan treenaamalla ankarasti nyrkkeilyä, kun taas Hizuru lähtee muokkaamaan kehoaan tatuoinneilla ja lävistyksillä. Kojiman hahmo toimii lähinnä katalyyttina Tsudan ja Hizurun hahmojen muutokselle. Hizuru jättää Tsudan ja muuttaa yhteen Kojiman kanssa, mutta Tsuda ei suostu päästämään irti Hizurusta. Kojiman osuus puolestaan kumpuaa hänen ja Tsudan yhteisestä menneisyydestä, jossa heidän rakastamansa nainen on kuollut pahoinpitelyn seurauksena. Kojima ja Tsuda päättivät, että he eivät unohda ja koulun jälkeen alkavat harjoittelemaan nyrkkeilyä, ettei vastaavaa enää tapahtuisi. Syystä tai toisesta Tsuda kuitenkin harhautuu suunnitelmasta ja lähtee opiskelemaan ja päätyy töihin, Kojima taas lähtee nyrkkeilyn tielle ja hän ei ole saavuttanut elämässään mitään. Tämä katkeroittaa Kojiman ja hän haluaa kostaa Tsudalle.

Lopulta Tsuda tapaa Hizurun sillan alla ja heidän kohtaamisensa kärjistyy siihen, että Hizuru pahoinpitelee Tsudan. Hieman vastaavaa nähdään myös Tsukamoton myöhäisemmässä elokuvassa, Kotokossa (KOTOKO 2011). Tsuda kohtaa myös Kojiman sparrausmatsissa, jossa Kojima hakkaa Tsudan niin pahasti, että hän joutuu sairaalaan.

Lopulta kolmiodraama päättyy siihen, että saman aikaisesti Tsudaa hoidetaan sairaalassa, Hizuru repii lävistyksiään ja Kojima voittaa nyrkkeilyottelun. Vaikka kaikkien kohdalla tilanne päättyy valtavaan verenvuotoon, niin ainoa selviytyjä Tsuda.

Elokuva on tavallaan omaelämänkerrallinen Tsukamotolle, sillä Kojimaa näyttelee hänen oma veljensä Koji Tsukamoto, jonka kanssa hän oli nuoruudessaan tehnyt elokuvia. Shinya panosti kaikkensa elokuviin, mutta Koji lähti omalle tielleen opiskelemaan. Tätä elokuvaa varten hän kuitenkin jätti oman uransa ja palasi Shinyan kanssa tekemään elokuvaa. Kojin ura näyttelijä ei koskaan lähtenyt sellaiseen lentoon, että hän olisi elättänyt itsensä vain sillä. IMDb listaa hänelle vain 15 roolia.

Tokyo Fist on taattua laatua taas Shinya Tsukamotolta, jossa vanhat teemat nostavat päätään, mutta käärittynä uuteen pakettiin. Elokuvan tehosteet ja maskeeraukset ovat tehokkaita ja nopeina purskahduksina tuleva väkivalta on yhtä vaikuttavaa kuin aina ennenkin.

Tekijät: ohjaaja: Shinya Tsukamoto, käsikirjoitus: Shinya Tsukamoto, tarina: Shinya Tsukamoto, Hisashi Saito, näyttelijät: Shinya Tsukamoto, Koji Tsukamoto, Kahori Fuji, tuotantoyhtiö: Kaijyu Theater, kesto: 87 minuuttia.

Kommentit