I Am Waiting (俺は待ってるぜ Ore wa matteru ze 1957) 狂った果実 Kurutta kajitsu)

" - Tämä ei ole rahasta kiinni. Kyse on maineestani.

- Ääliönäkö?"

I Am Waiting (俺は待ってるぜ Ore wa matteru ze 1957) on Koreyoshi Kuraharan noir-elokuva, jossa entinen nyrkkeilijä tapaa entisen yökerholaulajan. Elokuvan edetessä katsojalle esitellään useampia juonikuvioita, jotka lopulta nivoutuvat yhteen.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Nuori Saeko (Mie Kitahara) seisoo sateisella laiturilla, kunnes viheltevä Shimaki (Yujiro Ishihara) saapuu paikalle. Hän huomaa, että Saekolla ei ole kaikki hyvin ja kutsuu hänet lähellä olevaan ravintolaansa. Saeko on hyvin sulkeutunut, mutta hiljalleen avautuu ystävälliselle Shimakille. Selviää, että Saeko on ollut laulajana kabareessa, mutta on paennut sieltä pelättyään tappaneensa miehen.

Saekon onneksi hänen iskunsa uhri ei kuollut ja Saeko jää auttamaan Shimakin ravintolassa. Menneisyys ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan, sillä kabareen omistajan kätyrit löytävät Saekon. Samalla aukeaa tarina Shimakista, joka oli ennen nyrkkelijä, joka tappoi tappelussa miehen itsepuolustuksena. Hänen ainoa unelmansa on päästä muuttamaan veljensä perässä Brasiliaan aloittaakseen elämässään uuden sivun.

Elokuvan vahvuus on ehdottomasti elokuvan alkupuoli, jossa Shimaki ja Saeko tutustuvat ja lopussa alkava gangsteritouhuilu on pienessä osassa. Viimeinen puolisen tuntia menee kun Shimaki kohtaa paikallisen yakuzapomon, Shibatan (Hideaki Nitani), joka on lopulta vastuussa hänen veljensä epäonnisesta kohtalosta ja Saekon työstä kabareessa.

I Am Waiting on erittäin vahva ohjaus ohjaaja Koreyoshi Kuraharalta, kenelle tämä elokuva on esikoisohjaus. Aikaisemmin Kurahara oli toiminut vain kolmessa elokuvassa apulaisohjaajana. Hän loi uuden tyylin ja I Am Waiting toimiikin eräänlaisena mallina Nikkatsun noir-elokuvissa.

Elokuva on Kuraharan ja Yushiro Ishiharan toinen yhteistyö, ensimmäinen oli Crazed Fruits (狂った果実 Kurutta kajitsu 1956), jota pidetään yhtenä Sun Tribe-elokuvien kulmakivistä. On sanottu, että Ishihara sai pääosan elokuvasta, koska se perustuu hänen isoveljensä Shintaro Ishiharan kirjaan. Sun Tribe-elokuvat kuvasivat nuorisoa uudella tapaa ja näissä elokuvissa Ishihara nousi suureksi tähdeksi nuorison keskuudessa. Kurahara toimi Crazed Fruitsissa elokuvan apulaisohjaajana. Myöhemmin Kurahara ja Ishihara tekivät vielä 7 muutakin elokuvaa.

Naispääosaa näyttelee Mie Kitahara, joka oli noussut Nikkatsun eturivin naisnäyttelijäksi myös Crazed Fruitsin myötä. Hänen ja Ishiharan kemia on kiistatonta ja se ei yllätäkään, että he menivät myöhemmin naimisiin ja olivat yhdessä Ishiharan kuolemaan saakka vuonna 1987. Ishihara ja Kitahara ehtivät tehdä 20 elokuvaa yhdessä, ennen kuin Kitahara jätti näyttelemisen taakseen 1960.

Käsikirjoittana toimi Shintaro Ishihara, joka oli Yujiro Ishiharan isoveli. Shintaro kirjoitti uransa aikana useita kymmeniä kirjoja ja käsikirjoituksia, toimi ohjaajana ja jopa näyttelijänä. Tämän jälkeen hän siirtyi politiikkaan ja toimi muun muassa japanilaisen äärioikeistolaisen puolueen puheenjohtajana ja Tokion kuvernöörinä. Hänen monet lausuntonsa aiheuttivat kohua misogynian ja rasismin vuoksi.

I Am Waiting on erinomainen elokuva, joka hieman niiaa loppua kohden. Mutta pienistä vioista huolimatta se on ollut erinomainen askel Yujiro Ishiharalla kohti todellista tähteyttä.

Tekijät: ohjaaja: Koreyoshi Kurahara, käsikirjoitus: Shintaro Ishihara, näyttelijät: Yujiro Ishihara, Mie Kitahara, Hideaki Nitani, tuotanoyhtiö: Nikkatsu, kesto: 91 minuuttia.

Kommentit