Dersu Uzala (Дерсу Узала 1975)

 " - Minun nenä näkee parempi silmät."


Kukapa olisi uskonut, että yksi parhaista Akira Kurosawan elokuvista ei ole täysin japanilainen tuotanto, vaan tehty yhteistyössä Neuvostoliiton kanssa ja lähtien heidän aloitteestaan.

Taustana elokuvalle täytyy kertoa se, että Akira Kurosawa oli tehnyt edellisen elokuvansa, Dodes'ka-den - Köyhän pikajuna (どですかでん Dodesukaden 1970), ja se oli oli flopannut. Elokuva ei tienannut lippuluukuilla edes tuotantokustannuksiaan takaisin ja masentuneena tästä ja heikosta työtilanteesta Akira Kurosawa yritti itsemurhaa. Mutta kaikeksi onneksi hän selvisi tästä ja parin vuoden paikoillaan olon jälkeen hän siirtyi Neuvostoliittoon tekemään Dersu Uzalaa.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Tarina kertoo, että Akira Kurosawa oli lukenut kirjan, johon tarina pohjautuu ja olisi halunnut tehdä tämän elokuvan jo 30-luvun lopussa. Tämä tieto on Yury Solominin haastattelusta venäläiselle DVD-julkaisulle. Akira Kurosawa oli venäläisen kirjallisuuden ystävä ja esimerkiksi hän teki myöhemmin versiot Dostojevskin Idiootista (The Idiot - 白痴 Hakuchi 1951) ja Gorkin Pohjalla -näytelmästä (The Lower Depths - どん底 Donzoko 1957). Mutta oliko hän lukenut Vladimir Arsenyevin kirjoittaman Dersu Uzalan ja halunnut tehdä siitä elokuvan? Ehkä, mutta siitä ei ole käsittääkseni mitään mainintaa muualla kuin Solominin haastattelussa. Esimerkiksi Audie Bock ei omassa kirjassaan Japanese Film Directors (1985) mainitse asiasta mitään.

Elokuva perustuu Vladimir Arsenyevin muistelmiin, joissa hän tutkii Venäjän itäisimpiä seutuja ja tutustuu goldi (nanai) metsästäjään Dersu Uzalaan, joka on asunut koko ikänsä kyseisillä seuduilla. Elokuvan voi jakaa karkeasti kolmeen osaan, Arsenyevin ja Dersun ensimmäiseen kohtaamiseen 1902, toiseen kohtaamiseen 1907 ja Dersun elämään kaupungissa.

Elokuva alkaa kun Arsenyev (Yury Solomin) ratsastaa työleirille ja kysyy kuolleesta miehestä ja tämän haudasta. Työmaa on vielä niin uusi, että hautausmaata ei ole ja Arsenyev kertoo etsivänsä jo aikaisemmin kuolleen miehen hautaa. Tästä siirrytään takaumana vuoteen 1902, Arsenyevin retkikunnan tutkimusmatkan mukaan. Retkikunta on yöpymässä metsässä, kunnes heidän leirinsä läheltä kuuluu ääntä ja metsästä ilmestyy Dersu Uzala (Maxim Munzuk).

Dersu löyttäytyy retkikunnan mukaan ja neuvoo heitä kulkemaan pitkin metsiä. Samalla hän myös vakuuttaa retkikunnan jäsenet lähes yliluonnollisen hyvistä jäljitys- ja ampumistaidoista. Lopulta retkikunnan tutkimusmatka kuitenkin päättyy ja heidän tiensä Dersun kanssa eroavat. Ennen eroamista Arsenyev kysyy, että lähtisikö Dersu heidän mukaan Habarovskiin asumaan hänen perheensä kanssa, mutta Dersu kieltäytyy.

Hyppy vuoteen 1907 ja Arsenyevin toiseen tutkimusmatkaan samoille seuduille. Sattuman kautta he taas kohtaavat Dersun ja alkavat taas matkata yhdessä. Tämän tutkimusmatkan aikana kuitenkin Dersun ikä alkaa näkyä ja matkan päätteeksi Dersu lähtee Arsenyevin mukaan asumaan kaupunkiin. Kuten arvata saattaa, Dersu ei kotiudu kaupunkiin, vaan joutuu jatkuvasti selkkauksiin modernin elämäntavan kanssa.

Kaiken kaikkiaan elokuva on kerrassaan erinomainen. Dersu on erinomainen ja todella sympaattinen hahmo, joka todellakin taitaa luonnossa elämisen. Myös Arsenyev on hyvä, mutta elokuva pyörii täysin Dersun ympärillä. Dersun näyttelijä Maxim Munzuk oli tuvalainen monipuolinen viihteen ammattilainen, jonka Akira Kurosawa löysi jostain ja valitsi rooliin.

Ikävä kyllä katsoin elokuvan vanhalta suomalaiselta DVD-julkaisulta, jossa kuvasuhde oli 4:3, vaikka alkuperäinen kuvasuhde on 2.20:1. Voisi ajatella, että tuo ei ole iso ongelma? Elokuva oli täynnä kuitenkin kohtauksia, jossa hahmot olivat juuri sopivasti kuvan reunoilla eli toisin sanoen leikattuna pois. Ja vaikka kuvasuhde oli mitä oli, niin myös kuvanlaatu oli erittäin heikko ja samaten tekstitystä ei ollut synkronoitu kunnolla repliikkien kanssa. Kyseinen julkaisu on Pan Visionin ja osa venäläiset klassikot sarjaa.

On uskomatonta, että millaisen klassikon Akira Kurosawa on onnistunut luomaan elämänsä pohjakosketuksen jälkeen. Se, että japanilaiset tuotantoyhtiöt eivät enää olleet valmiita antamaan Kurosawalle avointa shekkiä elokuvaa varten, pakotti hänet siirtymään muualle ja lopputuloksena on loistava elokuva. Elokuva menestyi maailmalla erittäin hyvin ja voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Tekijät: ohjaaja: Akira Kurosawa, käsikirjoitus: Akira Kurosawa, Yuri Nagibin, pohjautuu Vladimir Arsenyevin muistelmiin, näyttelijät: Maxim Munzuk, Yury Solomin, tuotantoyhtiö: Mosfilm, Daiei Studios, kesto: 144 min.

Kommentit