Cruel Gun Story (拳銃残酷物語 Kenju zankoku monogatari 1964)

" - Kulkukoiran ja suden välillä on vain pieni ero."

Rikollinen vapautuu vankilasta ennenaikaisesti, mutta vastapalveluksena häntä pyydetään osallistumaan "vielä yhteen keikkaan". Tarina on tuttu lukemattoman monista elokuvista, niin Euroopan kuin Hollywoodin puolelta.

Cruel Gun Story (拳銃残酷物語 Kenju zankoku monogatari 1964) noudattelee hyvin vanhoja tuttuja kaavoja ja onkin kunnianosoitus Hollywoodin film noir -elokuville. Vaikka tapahtumat sijoittuvat Japaniin, niin kyseessä on todellakin Nikkatsun borderless action mikä voisi tapahtua missä vain.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Togawa (Joe Shishido) vapautuu vankilasta ennenaikaisesti, koska Yakuzapomo Ito on hoitanut asiat niin. Vastapalveluksena hän odottaa, että Togawa osallistuu suureen ryöstöön, missä kohteena on vahvasti vartioitu rahankuljetusauto. Togawa haluaisi kieltäytyä, mutta joutuu hyväksymään tarjouksen maksaakseen halvantuneen siskonsa hoidon.

Ryöstöä varten Togawalle on koottu tiimi, mutta hän luottaa vain vanhaan tuttavaansa Shiraihin (Yuji Okada). Mukana on myös epärehellinen huijari ja entinen nyrkkeilijä Okada (Shobun Inoue). Kun nelikko tapaa, niin he käyvät läpi ryöstösuunnitelman ja kaiken pitäisi mennä hyvin. Mutta kun tulee aika toteuttaa ryöstö oikeasti, niin suunnitelmat eivät suju niin kuin pitäisi.

Cruel Gun Story tuo vahvasti mieleen Stanley Kubrickin The Killingin (1956) ja en yllättyisi, jos se olisi toiminut jonkinlaisena inspiraationa käsikirjoittajille Haruhiko Oyabulle ja Hisataka Kaille. Kuten näissä elokuvissa aina, rikollisten suunnitelmat menevät pieleen ja lopulta kaikki ajavat vain omaa etuaan.

Elokuvan mustavalkoinen kuvaus sopii siihen täydellisesti. Tämä vain entisestään korostaa sitä, että missä tämän elokuvan juuret ovat Hollywoodin puolella. Kuvaukseen verrattuna elokuvan musiikkipuoli ei jää mitenkään erityisesti mieleen, niin hyvässä tai pahassakaan.

Ohjaaja Takumi Furukawa oli ohjannut 1950-luvulla Season of the Sun (太陽の季節, Taiyō no kisetsu 1956) elokuvan ja samalla luonut mallin uusille nuorisoelokuville, joita kutsuttiin nimellä sun tribe (taiyozoku). Näissä elokuvissa kuvattiin nuorison elämää sodan jälkeen ja heidän moraalikäsityksensä erosi vahvasti aiemmasta. Pari vuotta tämän elokuvan jälkeen Takumi Furukawa muutti Shaw Brothersin tarjouksen perässä Hong Kongiin ja ohjasi heille kaksi elokuvaa nimellä Tai Kao-Mei.

Kuten elämässä muutenkin usein nähdään, ei tässäkään elokuvassa ole puhtaasti hyviä tai pahoja hahmoja, vaan harmaan eri sävyjä. Yakuzamaailmassa jokainen lopulta huolehtii vain itsestään ja omista eduistaan. Joe Shishido sopii tässä erinomaisesti elokuvan protagonistin, antisankarin, Togawan rooliin. Vaikka katsoja kokee sympatiaa hahmoa kohtaan ja ymmärtää hänen toiminnan syyt, niin silti hän tappaa ja hakkaa hahmoja omien tarpeidensa mukaan muistuttaen katsojia hänen todellisesta luonteestaan. Ainoa viaton hahmo on Togawan sisko Rie (Chieko Matsubara) ja lähes viaton Takizawa (Tamio Kawachi).

Elokuva on erinomainen ja kuuluu Nikkatsun 60-luvun elokuvien parhaimmistoon. Tätä elokuvaa voi suositella niin japanilaisista elokuvista kiinnostuneille kuin myös rikoselokuvista kiinnostuneille.

Tekijät: ohjaaja: Takumi Furukawa, käsikirjoitus: Hisataka Kai (käsikirjoitus), Haruhiko Oyabu, näyttelijät: Joe Shishido, Chieko Matsubara, Tamio Kawachi, Shobun Inoue, Yuji Okada, tuotantoyhtiö: Nikkatsu, kesto: 87 min.

Kommentit