Tokyo Mighty Guy (東京の暴れん坊 Tokyo no abarenbo 1960)

" - Kaikki on hyvin.

Pidän muodoista."

Kun miettii mistä Nikkatsu on tunnetuin, niin ensimmäisenä tulee ehkäpä mieleen Nikkatsun bordeless action "rajaton toimita". Se tarkoittaa toimintaelokuvaa, joka voisi tapahtua missä vain, ei vain Japanissa, jossa ne on kuvattu. Toisaalta, Nikkatsusta voi tulla mieleen myös roman porno, joka oli heidän keksimänsä termi pink eiga elokuville.

Tokyo Mighty Guy (東京の暴れん坊  Tokyo no abarenbo 1960) on jotain aivan muuta kuin kumpikaan edellä mainituista genreistä. Tokyo Mighty Guyta voinee kuvata parhaiten kutsumalla sitä romanttiseksi toimintakomediaksi, jossa on mukana ripaus musikaalia. Tuotteliaimpina vuosina Nikkatsu julkaisi niin monia elokuvia per vuosi, että mukaan on helposti mahtunut myös tällainen genrejen yhdistelmä.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Tokyo Mighty Guy kertoo Jiro Simichusta (Akira Kobayashi), joka on ollut Pariisissa opiskelemassa ja on palannut nyt Tokioon ottamaan haltuunsa vanhempiensa ravintolan. Samaisen ravintolan etuseinästä ajaa sisään auto Japanin entinen pääministeri Onizaemon Ippon'yari (Toranozuke Ogawa) kyydissään. Jiro ei hämmenny tilanteesta, vaan vaatii ex-pääministeriltä korvausta ja anteeksipyynnön tapahtumasta.

Tämän enempää juonta on turha avata, sillä elokuvassa tapahtuu poikkeuksellisen paljon eri asioita 78 minuutin kestoonsa nähden. Omat juonikuvionsa mukaan tuovat sovittuun avioliittoon lupautunut Hideko Matsuda (Ruriko Asaoka), yakuza-jäsen Senkichi (Hiroshi Kondo) ja paikallisen baarin omistaja Rirako (Sanae Nakahara).

Vaikka elokuvassa lähtee vauhdilla liikkeelle useampia juonikuvioita, niin ne kaikki nivoutuvat nätisti yhteen lopussa. Vaikka elokuva on useiden genrejen yhdistelmä, niin silti kaikissa kohtauksissa säilyy samanlainen kepeys ja tunnelma. Tähän on yksi poikkeus, kun yksi Jiron ystävä yrittää yllättäen tehdä itsemurhan kesken iloisen telttaretken. Tuo itsemurhayritys tulee katsojalle puskista ja sanoisin, että se ei sovi elokuvaan. Saman viestin olisi voinut tuoda esiin vähemmän radikaalilla tempulla.

Oman aikansa supertähti Akira Kobayashi näyttelee pääosaa ja Jiron hahmo on suvereeni. Hän on kaupungin kovin tappelija, älykäs, komea ja vielä hyvä laulamaankin. Tästä huolimatta elokuvan valopiste on ehdottomasti ex-pääministeri Ippon'yaria näyttelevä Toranozuke Ogawa. Kaikissa kohtauksissa, joissa hän on mukana, hän on keskipiste. Jopa Jiron rantataistelussa yakuza-jengiläisiä vastaan, vasta Ippon'yarin paikalle saapuminen tekee kohtauksesta ikimuistettavan.

Ohjaaja Buichi Sato tunnetaan parhaiten ehkä The Rambling Guitarist (ギターを持った渡り鳥 Guitar wo Motta Wataridori 1959) elokuvasta ja siihen tehdyistä jatko-osista. Myös näiden elokuvien pääosassa oli Akira Kobayashi. Toinen tunnettu elokuva Satolta lienee Lone Wolf and Cub -elokuvasarjan neljäsosa Lone Wolf and Cub: Baby Cart in Peril (子連れ狼 親の心子の心 Kozure Ōkami: Oya no kokoro ko no kokoro 1972), jonka pääosassa nähdään tietenkin Tomisaburo Wakayama.

Tokyo Mighty Guy on elokuva, joka ei jää mieleen niin hyvässä kuin pahassakaan lopulta. Jos on vähän aikaa ja haluaa katsoa jonkin vanhan, mutta hyvin kevyen japanilaisen elokuvan, niin Tokyo Mighty Guy on erinomainen valinta. Pienenä knoppitietona voi kertoa, että Akira Kobayashin lempinimi oli jonkin aikaa Mighty Guy. Tuliko lempinimi elokuvasta vai nimettiinkö elokuva tähtensä lempinimen mukaan? Siihen asiaan en löytänyt varmuutta, mutta molemmat versiot tarinasta olen lukenut.

Tekijät: ohjaaja: Buichi Sato, käsikirjoitus: Tsuyoshi Ishigooka, tarina: Takeo Matsuura, näyttelijät: Akira Kobayashi, Ruriko Asaoka, Toranozuke Ogawa, Sanae Nakahara, Hiroshi Kondo, tuotantoyhtiö: Nikkatsu, kesto: 78 min.

Kommentit