Flunky, Work Hard! (腰弁頑張れ Koshiben ganbare 1931)

 " - En tehnyt mitään, mutta Ken löi minua!"

Mikio Naruse on yksi Japanin elokuvahistorian suurista nimistä ja hänet on usein laitettu samalle viivalle Akira Kurosawan, Yasujiro Ozun ja Kenji Mizoguchin kanssa. Naruse ansaitsee ehdottomasti oman paikkansa yhtenä elokuvahistorian suurista mestareista.

Naruse aloitti uransa ohjaajana 1930 ja hänen 24 ensimmäisestä elokuvasta (1930-1934) on säilynyt jälkipolville vain 5 ja niistä vanhin on 1931 valmistunut Flunky, Work Hard! (腰弁頑張れ Koshiben ganbare).

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Flunky, Work Hard! kertoo tarinaa vakuutusmyyjä Okabesta (Isamu Yamaguchi), joka yrittää parhaansa elättääkseen perheensä, mutta arki on erittäin tiukkaa. Okaben vaimo (Tomoko Naniwa) on hyvinkin kyllästynyt tilanteeseen ja haluaa muutoksen tilanteeseen. Heillä on myös helposti tappeluihin ajautuva poika Susumu (Seiichi Kato), joka haluaisi itselleen leikkilentokoneen.

Okabe on lähellä käännöstä parempaan, kunhan hän vain saisi tehtyä vakuutuskaupat varakkaan rouva Todan (Shizue Akiyama) kanssa. Matkalla viimeistelemään vakuutuksen allekirjoittamista, kilpailevan vakuutusyhtiön edustaja Nakamura (Tokio Seki) on liehittelemässä rouva Todaa allekirjoittamaan sopimus hänen kanssaan.

Elokuva on suurimmalta osin komediaa, mutta ottaa lopussa tiukan käänteen tragedian puolelle. Vihdoinkin kun Okaben elämässä asiat alkavat hoitumaan, niin Naruse muistuttaa ettei elämä suju aina niin kuin haluaisi.

Elokuva ei nouse samalle tasolle kuin Narusen tunnetuimmat teokset kuten Floating Clouds (浮雲 Ukigumo 1955) tai When a Woman Ascends the Stairs - Nainen nousee portaita (女が階段を上る時 Onna ga kaidan o agaru toki 1960), mutta toimii erittäin tehokkaasti. Varsinkin lopun käänne kouraisee vatsasta todella pahasti.

Tekijät: ohjaaja: Mikio Naruse, käsikirjoitus: Mikio Naruse, näyttelijät: Isamu Yamaguchi, Tomoko Naniwa, Seiichi Kato, Shizue Akiyama, Tokio Seki, tuotantoyhtiö: Shochiku, kesto: 29 min.

Kommentit