Take Aim at the Police Van ('十三号待避線'より その護送車を狙え Jusango taihisen yori: Sono gososha o nerae 1960)

 "TÄLLÄ ALUEELLA

ON TAPAHTUNUT

MONIA ONNETTOMUUKSIA

VAROITUS"

Take Aim at the Police Van ('十三号待避線'より その護送車を狙え Jusango taihisen yori: Sono gososha o nerae 1960) tunnetaan Suomessa IMDb:n listauksen mukaan nimellä Tähtäimessä vankiauto, mutta Elonet ei tunne kyseistä elokuvaa millään nimellä. Yleisellä tasolla Elonet on erittäin luotettava ja sieltä löytyy hyvin vanhojen elokuvien suomenkieliset nimet.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Elokuvan alussa Daijiro Taimon (Michitaro Mizushima) toimii kuljettajana vankiautossa, johon tehdään yllätyshyökkäys. Hyökkäyksessä kuolee kaksi vankia ja Taimon lomautetaan, koska hän oli vastuussa vangeista. Lomautuksen aikana Taimon päättää lähteä tutkimaan tapausta, vaikka hän onkin vain vanginvartija. Minkä takia isku tehtiin, kuka iskun teki, miksi juuri nämä kaksi pikkurikollista tapettiin? Taimonilla on monta kysymystä, mutta vähän vastauksia. Alkuun Taimon lähtee haastattelemaan Goroa (Shoichi Osawa), joka oli yksi kuljetuksessa mukana olleista vangeista, joka vapautui seuraavana päivänä.

Muutamien tapaamisten ja haastatteluiden kautta, Taimon päätyy Hamaju Agencyn toimistolle, jossa hän tapaa Akahorin (Toru Abe), joka pyörittää toimiston päivittäistä toimintaa pomon (Shinsuke Ashidan) ollessa vankilassa vaikkakin kokonaisvastuussa on Yuko Hamajima (Misako Watanabe). Tässä vaiheessa on elokuvan kaikki keskeiset hahmot jo esitelty ja mukana pyörii muutama palkkatappaja, jotka eivät ole järin hyviä työssään.

Elokuva on Seijun Suzukin alkupään tuotantoa, vaikka hän olikin ehtinyt ohjaamaan useita elokuva Nikkatsulle ennen tätä. Visuaalisesti elokuvassa on vahva noir-leima ja vaikutteita on varmasti haettu 40-luvun amerikkalaisesta elokuvasta. Juoneltaan ja kerronnaltaan elokuva on hyvinkin perinteinen verrattuna Suzukin myöhempiin elokuviin kuten Branded to Kill - Tehtävänä murha (殺しの烙印 Koroshi no Rakuin 1967). Vaikka elokuvassa on selkeä tarina, jota seurata, niin silti tapahtumat ja hahmot menevät sekaisin, kuten syy-seuraussuhteetkin.

Nikkatsulle poikkeukselliseen tyyliin pääosassa on jo pitkälti yli 40-vuotias Michitaro Mizushima. Yleisesti ottaen Nikkatsu pyrki käyttämään elokuvien pääosassa jotain tunnetuimmista näyttelijöistään kuten Yujiro Ishihara tai Akira Kobayashi. Mizushima on kuitenkin roolissaan hyvä vanginvartijana ja elokuva ei kaadu häneen millään tavalla. Myös sivuroolien näyttelijät hoitavat hommansa hyvin, erityismainintana ehkä Akahorin näyttelijä Toru Abe.

Elokuva on kohtuullinen, mutta kaiken jälkeen jää kysymykseksi, että minkä takia Hamaju Agencyn omistaja ja pomo yrittää vallata toimiston oman toiminnan mystiselle nimimerkki Akiballe? Halusiko hän syrjäyttää tyttärensä työnsä jatkajana vai mikähän lie ollut ajatus?

Tekijät: ohjaaja: Seijun Suzuki, käsikirjoitus: Shinichi Sekizawa, tarina: Kazuo Shimada, näyttelijät: Michitaro Mizushima, Mari Shiraki, Misako Watanabe, Shinsuke Ashida, Shoichi Osawa, Toru Abe, tuotantoyhtiö: Nikkatsu, kesto: 79 min.

Kommentit