One Piece Film: Red (ONE PIECE FILM RED 2022)

" - Rakennan kaikille uuden onnen aikakauden!"

One Piece Film: Red (ONE PIECE FILM RED 2022) on erittäin suosittuun Eiichiro Odan tekemään mangaan ja siihen pohjautuvaan animeen pohjautuva elokuva. Molemmat ovat todella pitkäkestoisia, sillä manga alkoi kesällä 1997 ja kirjoja on julkaistu jo 104 ja anime alkoi syksyllä 1999 ja siitä on julkaistu jo 1049 jaksoa (tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä). Tämä on myös One Piecen 15. anime-elokuva. One Pieceä pidetään niin mangan kuin animenkin puolella yhtenä kaikkien aikojen parhaista.

Ennen kuin sukellamme syvemmälle itse elokuvaan, niin kerrotaan sarjasta sen verran, että se seuraa nuorta merirosvoa nimeltään Monkey D. Luffy, joka haluaa tulla merirosvojen kuninkaaksi. Tarina alkaa Luffyn kohdalla aivan alusta ja ensimmäiset jaksot seurataan, kun hän kerää itselleen miehistöä ja hankkii laivan. Ensimmäisten joukossa rekrytoiduista ovat Roronoa Zoro, Nami, Usopp, Sanji ja Tony Tony Chopper. Sarjan nimi tulee edellisen merirosvojen kuninkaan Gol D. Rogerin valtavasta aarteesta, jolle on annettu nimi One Piece.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Kuten yleisestikin animesarjoihin pohjautuvat elokuvat, niin myös One Piece Film: Red, on täysin filleri. Filleri tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että sen tapahtumat eivät vaikuta sarjan tapahtumiin ja elokuvassa päädytään samaan pisteeseen kuin mistä aloitettiin. Eli mitään suurta hahmojen kehitystä tai keskeisten hahmojen kuolemia on turha odottaa. Tästä seuraa se ongelma, että kun millään tapahtumilla ei ole mitään oikeita seuraamuksia, niin mitään jännitettä ei myöskään pääse syntymään.

Elokuva kertoo maailmankuulusta laulaja Utasta (Kaori Nazuka, laulut Ado), joka järjestää ensimmäisen ison konserttinsa Elegian saarella. Luffyn (Mayumi Tanaka) miehistö on päättänyt ottaa lomaa ja he ovat lähteneet katsomaan konserttia. Ensimmäisen laulun jälkeen Luffy liitää lavalle ja Uta muistaa, että he ovat vanhoja lapsuuden kavereita, jotka molemmat halusivat tulla merirosvoiksi ja kilpailivat kaikesta. Jälleennäkemisen jälkeen lavalle tulee myös muita merirosvoja, joilla on tavoitteena kaapata Uta ja pyytää siitä lunnaita Shanksilta (Shuichi Ikeda), joka on legendaarinen merirosvopäällikkö ja Utan isä. Uta ja Luffy kuitenkin hoitelevat pahiksen kädenkäänteessä.

Elokuvan juoni sisältää paljon käänteitä ja hahmoja, mutta tiivistetysti Uta haluaa luoda kaikille uuden ja iloisen maailman, jossa ei ole merirosvoja ja niiden aiheuttamaa pahuutta. Syy tähän on se, että Shanksin punatukkapiraatit tuhosivat kokonaan Elegian saaren silloin, kun he jättivät Utan saarelle opettelemaan laulamista Gordonin (Kenjiro Tsuda) oppiin. Tähän Uta käyttää voimaansa, jolla hän saa nukutettua kaikki hänen lauluaan kuulevat. Tämän ansiosta laulut eivät ole elokuvassa vain pelkän musikaalin takia, vaan se laulut ovat myös Utan keino taistella.

Juoni ei lopulta kestä tarkempaa tarkastelua, sillä Elegian saaren tuhosi demoni Tot Musica, jonka Uta oli vahingossa herättänyt henkiin laulamalla. Häntä suojellakseen Shanks ja Gordon sopivat, että Shanks ja hänen merirosvonsa ottavat syyt niskoilleen, koska Uta ei muistanut tapahtumista mitään. Muutama vuosi tuon jälkeen Uta kuitenkin sai vahingossa tietää totuuden. Jos Uta olisi ollut elokuvan loppuun asti siinä luulossa, että Shanks ja merirosvot olivat tuhon takana, niin hänen tekonsa olisi ollut jollain tavalla ymmärrettävissä. Mutta hän tietää Tot Musican tuhonneen saaren, mutta silti haluaa käyttää sitä uudelleen käytännössä samaan tarkoitukseen. Mistä johtui katkeruus merirosvoja kohtaan, jos hän tiesi Shanksin syyttömyyden?

Tunnepuolella elokuvan kliimaksi on kun unimaailmassa Uta ja Luffy kohtaavat ja Luffy kertoo, että Shanks ei ikinä voisi tuhota kokonaista saarta. Luffyn väitteistä huolimatta Uta ei usko sitä (vaikka tietää Luffyn olevan oikeassa) ja väitellessään unimaailmassa hän valmistautuu oikeassa maailmassa lyömään tikarin Luffyn rintaan. Viime hetkellä Shanks tulee kuitenkin paikalle ja pelastaa tilanteen. Johtuen filleriluonteesta ja huonosti rakennetusta tarinasta, ei hetkellä ole toivottua painoa.

Nimestään huolimatta elokuva on täysin Utan elokuva ja se nousee ja kaatuu hänen mukanaan. Musiikkinumerot ovat näyttäviä, hauskoja ja vihollisten tarttuminen taivaalle ilmestyviin nuottiviivastoihin on hauska keksintö. Utan lauluosuudet hoitava ääninäyttelijä Ado on hyvä laulamaan ja saa innostettua katsojan innostumaan kaikista lauluista. Mutta kaikesta hyvästä huolimatta Utan hahmo on lopulta liian ohut.

Perinteisistä One Piecen hahmoista mukana tuntuu olevan kaikki mahdolliset. Fanit ovat varmasti tyytyväisiä, että heidän suosikkinsa on mukana, mutta se tarkoittaa ettei yhdelle hahmolle jää mitään kunnollista roolia. Sanji, Usopp, Nami ja muut ovat poissa ruudulta 90% elokuvankestosta ja heidän osuutensa on lopussakin vallan mitätön. Tämän osalta olisi ollut parempi ratkaisu, että hahmojen määrä olisi ollut rajatumpi ja jokainen hahmo olisi saanut isomman roolin tapahtumien kannalta. Nyt ruudulla muutamia sekunteja vilahtavat hahmot ovat vain fan serviceä.

Elokuva on ollut Japanissa supersuosittu ja se onkin yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia. Elokuva on menestynyt myös maailmalla ja varmaankin sen ansiosta elokuva on uskallettu ottaa myös Suomessa levitykseen. Filleriluonteensa takia elokuva periaatteessa sopii kaikille katsojille, mutta hahmojen valtavan määrän takia vanhat fanit pääsevät nauttimaan siitä paremmin.

Visuaaliselta ilmeeltään elokuva on näyttävä, värikäs ja täynnä vauhtia. One Piece on perinteisestikin ollut outo ja devil fruiteista saadut voimat voivat olla mitä vain, mutta Tot Musica on täysin taikaolento, jollaista ainakaan itse en ole kohdannut One Piecen maailmassa. Se sinällään sopii unimaailmaan, mutta todellisessa maailmassa se on jotenkin hieman ulkopuolisen ja epätodellisen tuntuinen. Vaikkakin elokuva on visuaalinen, niin paremmasta animaatiosta on monia esimerkkejä viime vuosilta, kuten yksi viime vuoden suosituimmista sarjoista Chainsaw Man (チェンソーマン Chenso Man 2022).

Jos on sarjan suuri fani, niin elokuva kannattaa ehdottomasti katsoa, mutta muille elokuva on hämmennystä aiheuttava hahmo- ja tapahtumakavalkadi.

Tekijät: ohjaaja: Goro Taniguchi, käsikirjoitus: Tsutomu Kuroiwa, perustuu Eiichiro Odan mangaan, näyttelijät: Kaori Nazuka, Ado, Shuichi Ikeda, Mayumi Tanaka, Kazuya Nakai, tuotantoyhtiö: Toei Animation, kesto: 115 min.




















Kommentit