His Motorbike, Her Island (彼のオートバイ彼女の島 Kare no ootobai, kanojo no shima 1986)

" - Jotkut näkevät värikkäitä unia, mutta omani olivat aina mustavalkoisia.

Tämä tarina on yksi niistä mustavalkoisista unista."

Länsimaissa ohjaaja Nobuhiko Obayashi on tullut tunnetuimmaksi vuoden 1977 elokuvastaan House (ハウス Hausu), joka on noussut kulttimaineeseen. House on kokeellinen kauhuelokuva, tuotantoyhtiön toiveiden mukaisesti Jaws - Tappajahai (1975), mutta totuus on jotain aivan muuta.

Housun jälkeen Obayashi siirtyi osittain perinteisempään elokuvaan ja His Motorbike, Her Island on yksi näistä. Mutta vaikka kerronta oli perinteisempää, niin kokeellisuutta ei ole unohdettu täysin.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

His Motorbike, Her Island kertoo Koh Hashimotosta (Riki Takeuchi), joka elää nuoruuttaan ja ajaa moottoripyörällään. Hän seurustelee Fuyumi Sawadan (Noriko Watanabe) kanssa, mutta haluaa irti suhteesta. Fuyumin veli Hidemasa (Tomokazu Miura) ei kuitenkaan hyväksy eroa ja kehottaa nyrkkiensä avulla Hashimotoa vielä miettimään. Hashimoto lähtee viikonlopuksi moottoripyöräretkelle, jossa hän selvittää ajatuksiaan ja tapaa vapaamielisen Miyoko Shiraishin (Kiwako Harada). Ensimmäiset kohtaamiset ovat sattumanvaraisia, mutta ne riittävät herättämään molemminpuolisen ihastuksen.

Samalla kun Hashimoton ja Shiraishin suhde syvenee, niin syvenee myös Shiraishin kiinnostus moottoripyöriin. Voidaankin sanoa, että heidän parisuhteensa kolmas pyörä on moottoripyörä. Shiraishi kiinnostuu jatkuvasti enemmän ja enemmän moottoripyöristä ja ei malttaisi odottaa omaansa. Hän ajaa ajokortin, joka oikeuttaa ajamaan kevyempää moottoripyörää, mutta haluaisi heti ajaa vielä isomman moottoripyörän ajamiseen oikeuttavan kortin. Hashimoto pelkää Shiraishin puolesta, mutta Shiraishi vain suuttuu siitä.

Elokuvan loppupuolella Shiraishi varastaa Hashimoton moottoripyörän ja lähtee omalle kotisaarelleen. Hashimoto jää elämään omaa arkeaan, mutta kaipaa Shiraishia jatkuvasti. Lopulta ystäviensä kannustamana Hashimoto lähtee myös saarelle ja tapaa taas Shiraishin. Onko elokuvan loppu onnellinen? Se on jokaisen katsojan oma mielipide, sillä täysin varmaa vastausta ei anneta.

Viitaten juuri tuohon lopetukseen, Obayashi päätti käyttää tässä elokuvassa tehokeinona välillä mustavalkoista kuvausta. Hashimoto toimii elokuvassa kertojana ja elokuvan alussa hän kertoo, että "tämä tarina on yksi niistä mustavalkoisista unista.", joten se asettaa monet elokuvan kohtaukset mielenkiintoiseen asemaan. Mikä on totta, mikä ei? Se on kuitenkin varmaa, että tarina ei ole täydellinen, vaan Hashimoton näkemys ja muistikuva noista tapahtumista.

Kadokawan tyyliin elokuvaan oltiin palkattu idolit Kiwako Harada ja Noriko Watanabe, joista Harada lauloi myös elokuvan tunnusmusiikin. Ilmeisesti Harada ei ollut tyytyväinen saamaansa kohteluun elokuvassa ja jonkin aikaa elokuvan jälkeen irtisanoutui Kadokawan palkkalistoilta. Myös muutama muu idoli, kuten toinen elokuvan tähti Watanabe, irtisanoutui. Pääosassa nähtävä Riki Takeuchi, joka tunnetaan parhaiten 90-luvun V-Cinemasta (eli suoraan videolle menneistä elokuvista), tekee elokuvadebyyttinsä. Hän oli aikaisemmin näytellyt jo joitakin jaksoja sarjassa Yanusu no kagami.

Kaiken kaikkiaan His Motorbike, Her Island on hyvinkin perinteinen nuorisodraama. Elokuva on kuvattu kauniisti ja osittainen mustavalkokuvaus sopii hyvin moottoripyörien ja nahkatakkien maailmaan.

Tekijät: ohjaaja: Nobuhiko Obayashi, käsikirjoitus: Ikuo Sekimoto, romaani: Yoshio Kataoka, näyttelijät: Riki Takeuchi, Kiwako Harada, Noriko Watanabe, Tomokazu Miura, Ryoichi Takayanagi, tuotantoyhtiö: Kadokawa Pictures, kesto: 90 min.

Kommentit