A Colt Is My Passport (拳銃コルトは俺のパスポート, Koruto wa Ore no Pasupōto 1967)

 " - Kadehdin teitä miehiä...

Tapa, jolla voitte olla ystäviä."

A Colt Is My Passport (拳銃コルトは俺のパスポート, Koruto wa Ore no Pasupōto 1967) on Nikkatsun kultakauden loppupuolen elokuvia. Nikkatsun suurimmat tähdet eivät enää vetäneet katsojia teattereihin kuten aikaisemmin ja elokuvan pääosan esittäjä Joe Shishido ei ollut aivan Nikkatsun suosituimman tason näyttelijä (heitä olivat Yujiro Ishihara, Akira Kobayashi, Keiichiro Akagi & Tetsuya Watari). Elokuva on kuitenkin lopulta se, jossa Shishido tekee läpimurron elokuvan päähenkilöksi, aikaisemmin hän oli näytellyt vastustajia Akira Kobayashin tai Keiichiro Akagin näyttelemille päähenkilöille.

Nikkatsu tuotti pahimmillaan tai parhaimmillaan yli 100 elokuvaa vuodessa ja samat näyttelijät saattoivat näyttellä yli kymmenessä, pienempien roolien näyttelijät vielä varmasti useammissa. Shishido näytteli Nikkatsulle omien sanojensa mukaan 170 elokuvassa ja yhteensä yli 300 elokuvassa (IMDb listaa 234 elokuvaa tai sarjaa hänelle, mutta IMDb on usein väärässä kun on kyse vanhoista japanilaisista elokuvista, mikä lie siis lopullinen totuus?).

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

A Colt Is My Passport kertoo Shuji Kamimura (Joe Shishido) nimisestä palkkamurhaajasta, jonka Senzaki-klaani palkkaa tappamaan kilpailevan klaanin Shimazu-klaanin johtajan. Kamimuralla on mukana apuri Shun Shiozaki (Jerry Fujio). Kamimura on tappavan tehokas tehtävässään, mutta Shimazu-klaani alkaa heti etsiä salamurhaajaa ja onnistuukin pilaamaan Kamimuran ja Shiozakin pakosuunnitelmat.

Kamimura ja Shiozaki ohjeistetaan menemään rekkamiesten suosimaan hotellin Nagisakaniin, joka on toiminut ennenkin yakuzan jäsenten piilopaikkana. Tämän tietävät myös Shimazu-klaanin jäsenet ja osaavat tulla etsimään sieltä. Kamimuraa ja Shiozaki oli kuitenkin jo aikaisemmin varoitettu, että heidän kannattaa yöpyä muualla. Hotellissa työskentelee Mina (Chitose Kobayashi), joka ihastuu Kamimuraan ja haluaa auttaa häntä.

Kamimuran ja Shiozakin pakomatkan jatkuessa klaanien päälliköt pääsevät sovintoon, mutta ehtona sovinnolle on syyllisten saaminen tilille. Tästä alkaa ajojahti, jossa muihin ei voi enää luottaa. Lopun kliimaksina toimii lopullinen välienselvittely.

Ohjaaja Takashi Nomura oli ottanut elokuvaan vaikutteita ranskalaisista uuden aallon elokuvista ja myös spagettiwesterneistä. Harumi Iben säveltämä musiikki tuo hyvin paljon mieleen Ennio Morriconen sävellykset. Myös lopun kliimaksi voisi olla lähes suoraan spagettiwesternin loppuammuskelu. Kauttaaltaan elokuva on tyylikkäästi toteutettu, vaikkakin on juonelta ohuehko ja ennalta arvattava. Erityismaininnan ansaitsee kohtaus, jossa Kamimura valmistelee kohteensa murhaamista.

Nomura oli pitkään Nikkatsun leivissä, alkuun hän toimi näyttelijänä ja apulaisohjaajana, mutta 60-luvulla siirtyi myös ohjaajaksi. A Colt Is My Passport on erinomainen työnäyte mieheltä, jonka tunnetuin elokuva tämä on.

Joe Shishidosta kirjoittaessa on myös mainittava hänen huomiota herättävät posket / poskipäät. Hän oli "mitäänsanomattoman komea" ja tyytymätön urakehitykseensä, joten hän päätti 1957 mennä kauneusleikkaukseen, jossa hänen poskiensa kokoa kasvatettiin. Leikkauksen jälkeen häntä kuvailtiin komeammaksi, mutta myös maaoravamaiseksi. Hän myös alkoi saamaan enemmän ja isompia rooleja. Oliko tuo kaikki leikkauksen ansiota? Ehkä. Ainakin poskiensa ansiosta Joe Shishido tuli massasta erottuva ja mieleen jäävä. 

Tekijät: ohjaaja: Takashi Nomura, käsikirjoitus: Shuichi Nagahara, Nobuo Yamada, romaani: Shinji Fujiwara, näyttelijtä: Joe Shishido, Jerry Fujio, Chitose Kobayashi, Shoki Fukae, Hideaki Esumi, tuotantoyhtiö: Nikkatsu, kesto: 84 min.

Kommentit