Violent Cop (その男、凶暴につき Sono otoko, kyobo ni tsuki 1989)

" - Anna itsesi ilmi huomenna.
- En tehnyt mitään!
- Sinä et tehnyt mitään?
- Sitten minäkään en tehnyt mitään!"

Violent Cop (その男、凶暴につき Sono otoko, kyobo ni tsuki 1989) on Takeshi Kitanon ensimmäinen ohjaustyö. Hän oli tullut aikaisemmin Japanissa erittäin tunnetuksi koomikkona ja oli koko kansan rakastama hahmo. Kitano on kertonut, että hän meni katsomaan Violent Copin yhteen näytökseen ja aina kun hänen hahmonsa tuli kuviin, niin yleisö alkoi nauramaan. Kitano oli erittäin pettynyt, koska ajatus oli kaikkea muuta kuin naurattaa ihmisiä. Kitano myöhemmin totesikin, että se vaati 10 vuotta väkivaltaa ja raiskauksia (onneksi vain elokuvissa), ennen kuin hänet otettiin vakavasti.

Alunperin Violent Copin piti olla Kinji Fukasakun ohjaama, mutta aikataulut eivät käyneet mitenkään yksiin Takeshi Kitanon kanssa. Fukasaku joutui luopumaan projektista, jonka jälkeen myös Kitanon osallistuminen oli auki. Kitano sanoi, että hän oli nimenomaisesti lupautunut näyttelemään Fukasakun elokuvassa, ei toisen ohjaajan. Koska sopivaa ohjaajaa ei löytynyt, niin tuotantoyhtiö päätti antaa Kitanolle mahdollisuuden ohjata elokuva. Samalla kun Kitano otti ohjaustyön, niin hän kirjoitti noin 90% käsikirjoituksesta uudestaan. Hisashi Nozawan alkuperäisestä käsikirjoituksesta on jäljellä käytännössä enää tapahtumapaikat ja henkilöt. Myös elokuvan koomiset elementit poistettiin, koska Kitano halusi irtioton hänen tavanomaisesta roolistaan. Koska Nozawan käsikirjoitus oli käytännössä täysin muutettu, niin hän pyysikin ottamaan oman nimensä pois elokuvan tekijöistä.


Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Elokuva kertoo Azumasta (Takeshi Kitano), joka on moraaliltaan taipuvainen. Lakia ja oikeutta täytyy puolustaa, mutta keinot siihen ovat laajat. Pahoinpitelyt tai kaappaukset eivät ole poliisilta kiellettyjä, jos ne vain johtavat toivottuun päämäärään. Azuman yksikön johtoon tulee uusi poliisipäällikkö, mutta hän edelleen hiljaisesti hyväksyy Azuman työtavat ja pyytää ylilyönnin aina sattuessa kirjoittamaan vain anteeksipyynnön. Azuma saa parikseen uuden poliisin, Kikuchin (Makoto Ashikawa), joka taas puolestaan haluaa noudattaa kaikkia sääntöjä tarkalleen. Työnsä ohella Azuma huolehtii kehitysvammaisesta sisarestaan Akarista (Maiko Kawakami).

Azuma ja Kikuchi määrätään selvittämään rikosjuttua, johon liittyy huumekauppiaan kuolema ja kytkökset Yakuzaan. Selviää, että Azuman ystävä Iwaki (Sei Hiraizumi), toimii huumekauppiaan diilerinä. Tästä seuraa lopulta Azuman ja Yakuzan palkkatappaja Kiyohiron (Hakuryu) välien selvittely, joka tapahtuu osissa ja on lopulta elokuvan kliimaksi.

Kitanon ote Yakuza-elokuviin on täysin erilainen kuin aikaisemmat elokuvat. Kitanon tyyli on rauhallinen ja sisältää paljon pitkiä ja staattisia otoksia. Väkivaltakohtaukset ovat nopeita ja raakoja, eivät pitkiä ammuskeluita sisältäviä kohtauksia. Jos vertaa esimerkiksi tätä Kinji Fukasakun The Battles Without Honor and Humanity -sarjaan (仁義なき戦い Jingi Naki Tatakai 1973-1974), niin tyyli on aivan erilainen. Ero on melkein yhtä suuri kuin aikaisemmin ninkyo eigan muunnoksessa jitsuroku eigaan, eli sankarillisista Yakuzoista tulikin vain kostonhimoisia rikollisia.

Uutena ohjaajana Kitanoa haastettiin paljon kuvauspaikalla, varsinkin koska hän halusi uudistaan kuvaustyyliä radikaalisti. Elokuvassa on paljon pitkiä ja hitaita otoksia ja kävelykohtauksia. Eräässäkin kohtauksessa missä Azunon kävelyä kuvataan sivulta, puuttuu kuvasta Kitanon pään yläosa. Yleisesti ottaen tällaista pidettäisiin epäonnistuneena kuvauksena, mutta se oli juuri Kitanon tahto. Toinen esimerkki uudenlaisesta kuvakulmasta on alaviistosta suojakaiteiden läpi kuvattu miehen kaatuminen rappusissa ja Azunon aggressiivinen käytös. Myös Azuman ja Iwakin kohtaaminen Iwakin paljastumisen jälkeen näytetään vain ravintolan ulkopuolelta ja dialogia ei kuulla.

Sisällöllisesti elokuvassa näytetään, että Yakuzat ja poliisit eivät lopulta eroa paljon toisistaan. Pikemminkin he ovat saman kolikon eri puolet. Elokuvassa Azuman moraalikäsitys on hyvin joustava ja lopputulos on tärkein, ei keinot millä siihen päästään. Palkkatappaja Kiyohiroa voisi kuvailla täysin moraalittomaksi sillä hän tappaa kun itse kokee tarvetta siihen, myös ilman pomonsa käskyä. Elokuva loppuu kun siihen asti puhtoinen uusi poliisi Kikuchi ottaa Yakuza-pomolta vastaan tehtävän toimia jatkossa huumeiden välittäjänä.


Tekijät: ohjaaja: Takeshi Kitano, käsikirjoitus: Hisashi Nozawa, Takeshi Kitano, näyttelijät: Takeshi Kitano, Maiko Kawakami, Makoto Ashikawa, Shiro Sano, tuotantoyhtiö: Shochiku, Bandai, kesto: 103 min.

Kommentit