Doberman Cop (ドーベルマン刑事 Doberuman deka 1977)

" - Kauneuden lyhyt ja traaginen elämä"

Doberman Cop (ドーベルマン刑事 Doberuman deka 1977) on saman nimiseen mangaan löyhästi perustuva elokuva. Yhteydet mangaan jää kutakuinkin sille tasolle, että tapahtumat ovat Tokiossa ja päähenkilö on poliisi. Elokuvassa Joji Kano (Sin'ichi 'Sonny' Chiba) on maalaispoliisi Okinawalta, Ishigakin saarelta. Hän on tullut selvittämään hänen vanhan naapurinsa Yunan katoamista ja kuolemaa.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Samaan aikaan kun Kano on Tokiossa, niin kaupungissa riehuu myös sarjamurhaaja, joka murhaa prostituoituja polttamalla heidät ja Yunaa pidetään yhtenä hänen uhreistaan. Kano ei suostu uskomaan ja ihmettelee, että miten Yuna olisi lähtenyt prostituution tielle. Myös heidän paikallinen ennustaja oli ennustanut Yunan toimivan laulajana ja olevan vielä elossa.

Katsojille näytetään laulaja Miki Haruno (Janet Hatta) ja hänen managerinsa Kaiji Hidemori (Hiroki Matsukata). Hidemori on saanut Harunon huumekoukkuun ja laulaminen ei onnistu ilman säännöllistä annosta. Hidemori on jättänyt elämän yakuzana elääkseen Harunon siivellä, kun hänestä tulee tähti voittamalla A Star Is Born -kilpailun.

Tokion poliisi on vakuuttunut, että viimeisin murhapolton uhri on kadonnut Yuna, mutta Kano ei tuota usko. Hän ei pääse tutkimaan juttua, mutta päätyy toiselle rikospaikalle missä juoppo on kaapannut Harunon ja ei halua enää elää. Kano päätyy pelastamaan Harunon syöksymällä 40 kerroksisen talon ikkunasta sisään. Kun tilanne on ohi, niin Kano on huomaavinaan jotain tuttua Harunossa.

Samaan aikaan kun Kano jatkaa omia tutkimuksiaan Yunan suhteen, niin poliisit epäilevät motoristijengin jäsen Choei "Hotshot" Mikawaa (Koichi Iwaki) polttomurhista ja käyttävät kaikkia keinoja tunnustuksen saamiseen. Mikawa kuitenkin kieltää olevansa missään tekemisissä asian kanssa. Taustalla pyörii myös pieni juoni väkivaltaisen etsivän alentamisesta tavalliseksi poliisiksi.

Kinji Fukasaku oli tehnyt erinomaisia elokuvia pitkin 70-lukua, kuten Battles without Honor and Humanity (仁義なき戦い Jingi Taki Tatakai 1973-74), Graveyard of Honor (仁義の墓場 Jingi no Hakaba 1975) ja Cops vs Thugs (県警対組織暴力 Kenkei tai Shoshiki Boryoku 1975). 70-luvun lopulla Fukasaku siirtyi kuitenkin kevyempään suuntaan ja Doberman Cop on hyvä esimerkki tästä. Kaukana ovat ajat kivenkovista yakuza-elokuvista ja tilalle on tullut komediaa sisältävä sarjakuvamainen elokuva. Vaikka liike onkin yllättävä, niin Doberman Cop on erittäin toimiva elokuva.

Sin'ichi 'Sonny' Chiba on todella hyvä roolissaan olkihattuisena maalaispoliisina, joka kantaa pientä sikaa kassissaan. Alunperin sika on lahja Tokion poliiseille, mutta kun he eivät ota sitä vastaan, niin Kano saa siasta kumppanin itselleen. Myös muut näyttelijät hoitavat roolinsa hyvin, mutta erityismaininnat ansaitsevat Harunon näyttelijä Janet Hatta ja varsinkin Hidemorin näyttelijä Hiroki Matsukata.

Tekijät: ohjaaja: Kinji Fukasaku, käsikirjoitus: Koji Takada, manga: Buronson, Shinji Hiramatsu, näyttelijät: Sin'ichi 'Sonny' Chiba, Hiroki Matsukata, Janet Hatta, Koichi Iwaki, Eiko Matsuda, tuotantoyhtiö: Toei, kesto: 90 min.

Kommentit