Asakusa Kid (浅草キッド Asakusa kiddo 2021)

 " - Herra. Mikä hätänä?

- Haluan käydä nopeasti vessassa. Enkö voi?

- Siitä vain."

Takeshi 'Beat' Kitano on yksi Japanin tunnetuimpia mediahenkilöitä 90-luvusta lähtien. Länsimaalaisille Kitano on tullut tutuksi pikemminkin ohjaajana, kuin näyttelijänä. Hänen elokuvansa ovat voittaneet lukuisia palkintoja ja yksi hänen tunnetuimmistaan elokuvistaan, Hana-Bi (はなび Hana-bi 1997) voitti Venetsian elokuvajuhlilla Kultaisen leijonan. Japanissa Kitano on taas ollut pitkään tunnettu koomikon urastaan ja TV-esiintymisistään.

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Kitano oli nuorena kiinnostunut opiskelemaan insinööriksi, mutta päätti lopulta jättää opinnot kesken. Opintojen jälkeen hän oli töissä tarjoilijana, myyjänä ja taksikuskinakin, mutta haaveili jostain paremmasta. 1970-luvulla koomikot nousivat suuriksi tähdiksi Japanissa ja myös Kitano alkoi haaveilla koomikon urasta. Hän muutti Tokion Asakusaan ja yritti päästä koomikon oppipojaksi. Lopulta hän päätyi juoksupojaksi Asakusa France-za -nimiseen strippiklubiin. Tässä kohtaa Asakusa kid (浅草キッド Asakusa kiddo 2021) hyppää mukaan Kitanon tarinaan.

Kitano (Yuya Yagira) toimii strippiklubin hissipoikana ja haluaa strippiklubin omistajana toimivan koomikko Senzaburo Fukamin (Yo Oizumi) oppipojaksi. Alkuun Fukami kieltäytyy, mutta lopulta heltyy Kitanon pyyntöön. Strippiklubilla työskentelee paljon erilaista väkeä, isoimpiin sivuosiin pääsee laulajaksi pyrkivä strippari Chiharu (Mugi Kadowaki) ja Fukamin vaimo Mari Fukami (Honami Suzuki). Strippiklubin työ on useimmille jotain mikä tarjoaa varman leivän, mutta unelmat ovat muualla.

Koska jo 60-luvulta oli alkanut TV:n vallankumous Japanissa, niin ihmiset viettivät jatkuvasti enemmän aikaa kotonaan televisiota katsomassa. Ilmiö näkyi niin elokuvissa kuin teattereissa. Tästä johtuen myös Asakusa France-zan taloudellinen tilanne on heikko ja katsojia on näytöksissä vain kourallinen. Lopulta Kitano päättää lähteä tavoittelemaan omia unelmiaan ja jättää oppi-isänsä Fukamin ja perustaa manzai-duon Kiyoshin Kanekon kanssa. Fukamin mielestä manzai-komedia on täyttä roskaa ja komediaa kuuluu tehdä teatterissa, suorassa yhteydessä yleisön kanssa.

Manzai-komedia on suomalaisille oudompi komediamuoto, joka perustuu kahden esiintyjän jatkuvaan puhumiseen. Toinen esiintyjä on tsukkomi (tosikko) ja toinen boke (hauska mies). Esityksissä hahmot puhuvat nopeasti ja vitsit perustuvat muun muassa väärinymmärryksiin ja päälle puhumiseen.

Elokuva keskittyy pitkälti Kitanon ja Fukamin suhteeseen. Fukami esittää itsekästä ja ylimielistä, mutta todellisuudessa hänen sydämensä on kultaa. Hän ottaa Kitanon oppipojaksi, maksaa hänelle asunnon ja lopulta kun Kitano lähtee omille teilleen, Fukami "lahjoo" teattereiden omistajia pitämään huolta Two Beats-duosta.

Elokuva perustuu Kitanon omaan saman nimisiin muistelmiin vuodelta 1988. Vaikka Kitano on tarinan päähenkilö, niin Fukami nousee tarinassa keskiöön ja on elokuvan tähti. Fukamin rooli Kitanon uralle, ainakin elokuvan mukaan, on täysin kiistaton ja voikin sanoa, että Fukami loi alustan jolta Kitano pääsi ponnistamaan tähteyteen.

Sisällöltään elokuva on perinteinen elämänkerta-elokuva ja juonenkäänteet ovat hyvinkin ennalta arvattavia. Elokuva päättyy ymmärrettävästi, mutta harmittavasti juuri kohtaan kun Kitanon ura lähtee kunnolla etenemään. Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä elokuva myös siitä, että miten koko kansan rakastamasta koomikosta tulee kovanaamainen yakuzan jäsen elokuvissa. Myös Kitanon elämän siviilipuolella oli paljon tapahtumia, esimerkiksi hänen ja koomikkokollegoiden hyökkäys juorulehti Fridayn toimitukseen, mistä seurasi 6 kuukauden vankilatuomio.

Visuaalisesti elokuva on hieno ja ajankuva 60- ja 70-luvun Japanista on tehty hyvin. Rapistuva strippiklubi toimii hyvänä taustaympäristönä tarinalle, kuten myös Fukamin pieni asunto. Fukami toteaakin antaessaan ohjeita Kitanolle, että tärkeämpää on miltä näyttää kuin onko syönyt kolmeen päivään.

Kitanoa näyttelevä Yuya Yagira on nuorin Cannesin elokuvajuhlien parhaan näyttelijän voittanut. Hän voitti palkinnon 14-vuotiaana Hirokazu Kore-edan elokuvasta Nobody Knows (誰も知らない Dare mo Shiranai 2004). Fukamin roolissa oleva Yo Oizumi on tullut tunnetuksi monipuolisena näyttelijänä ja on ollut mukana myös ääninäyttelijänä Hayao Miyazakin Oscarin voittaneessa elokuvassa Spirited Away - Henkien kätkemää (千と千尋の神隠し Sen to Chihiro no Kamikakushi 2001). Elokuvan ohjannut Gekidan Hitori (oikealta nimeltään Shogo Kawashima) on viihdealan monipuolinen ammattilainen ja on toiminut koomikkona, näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana.

Tekijät: ohjaaja: Gekidan Hitori, käsikirjoitus: Gekidan Hitori, romaani: Takeshi Kitano, näyttelijät: Yuya Yagira, Yo Oizumi, Mugi Kadowaki, Honami Suzuki, tuotantoyhtiö: Django Film, Nikkatsu, Netflix, kesto: 122 min.

Kommentit