The Mad Fox (恋や恋なすな恋 1962)

"Rakkaus, oi rakkaus, sisällä on vain tyhjyys, älä koskaan rakastu"

The Mad Fox on Tomu Uchidan ohjaama draama vuodelta 1962. Elokuvan tarina pohjautuu 1734 vuoden bunraku-näytelmään, joka pohjautuu japanilaisiin kansantaruihin ja tapahtuu Heian-aikakaudella (794-1185). Elokuva tunnetaan myös nimellä Love, Thy Name Be Sorrow.

Elokuva alkaa avautuvan käärön kuvaamisella ja kertojan kertoessa taustaa. Kuuluisa ennustaja Kamo no Yasunori toimi keisari Suzakun palveluksessa ja tulkitsi outoja luonnonilmiöitä The Golden Crow -kääröllään. Oraakkeli sanoi, että Yasunorin tulisi saada perillinen, joten hänen kaksi oppipoikaa Abe no Yasuna ja Absiya Doman lähtivät etsimään hänelle ennustuksen mukaista tytärtä. Viimein Yasuna löytyy Lordi Izumin ja hänen identtiset tyttärensä ja tuo mukanaan vanhemman Sasaki-tyttären.

Fuji-vuoren purkautuessa Keisari tarvitsee ennustajaa ja Yasunori on lähdössä tulkitsemaan enteita, mutta matkalla keisarin luokse, hänen saattueen kimppuun hyökätään ja hän kuolee. Tämän jälkeen tarina siirtyy siihen, että kumpi oppipojista on valittu hänen seuraajakseen. Seuraa valtataistelu ja lopulta Yasuna pakenee. Matkallaan hän näkee Sasakin siskon Kuzunohan ja tapaa myös Kitsunen, muotoaan muuttavan ketun.

Elokuvan mieleenpainuvin roolisuoritus tulee Michiko Sagalta, joka näyttelee Sasakin, Kuzunohan ja ketun kolmoisroolin. Kaikki kolme roolia ovat samanlaisia, mutta hän tulkitsee jokaisen omalla tavallaan. Tarinan keskiössä olevan Yasunan roolissa oleva Hashizo Okawa on hyvä. Näyttelytyyli on paikoitellen hyvinkin teatraalinen, mutta se sopii tämän tyyppiseen elokuvaan.

Elokuva on hyvin tyylitelty ja teatterimainen. Alkupuoli elokuvasta on kuvattu luonnollisilla kuvauspaikoilla, mutta loppua kohti siirrytään enemmän teatterimaiseen maailmaan. Uchida käyttää muun muassa pyörivää lavaa ja isoja verhoja taustalla (jotka myöhemmin pudotetaan) lavastuksessa. Elokuva loppuu teatterin lavalle. Elokuva on myös erittäin värikäs ja värit ovat erittäin vahvoja. Visuaalisuus onkin elokuvan vahvin puoli ja se pitää mielenkiinnon jatkuvasti päällä.

Länsimaissa Tomu Uchida on jokseenkin tuntematon ohjaaja, mutta Japanissa hänet arvostetaan Mizoguchin ja Ozun tasolle. Hänen tunnetuimmat teokset länsimaissa lienevät Bloody Spear at Mount Fuji (血槍富士 1955) ja A Fugitive from the Past (飢餓海峡 1965). Käsikirjoittaja Yoshikata Yoda tunnetaan monista Mizoguchin töistä kuten loistavista Sansho the Bailiff - Lääninherra Sansho (山椒大夫 1954) ja The Life of Oharu - O'Haru - naisen tie (西鶴一代女 1952).

Elokuvaa voi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita japanilaisesta mytologiasta ja hyvin tyylitellyistä elokuvista. Myös vaikutteet bunkaru- ja kabukiteattereista tuovat oman mielenkiintoisen lisänsä. Elokuva lienee ollut, ainakin visuaalisen ilmeen puolesta, myös vaikutteena kaksi vuotta myöhemmin valmistuneelle Masaki Kobayashin Kwaidan - Kauhun kasvot (怪談 1964) elokuvalle.

Tekijät: Ohjaaja: Tomu Uchida, käsikirjoitus: Yoshikata Yoda, näyttelijät: Hashizo Okawa, Michiko Saga, Choichiro Kawarasaki, Yoshi Kato, Sumiko Hidaka, Kikue Mori, tuotantoyhtiö: Toei.

Kommentit