The King of Rowing (漕艇王 1927), Backward Flow (逆流 1924)

The King of Rowing (漕艇王 1927)

Yliopistoiden väliseen soutukilpailuun sijoittuva elokuva asettaa Tokion A ja L -yliopistot vastaikkain joka vuotiseen soutukilpailuun. High schoolin tähtisoutaja Mochizuki (Tsunemi Hirose) on valitsemassa yliopistoa itselleen ja molemmat yliopistot haluavat hänet. Lopulta Mochizuki valitsee edellisenä vuonna hävinneen A -yliopiston.

Yliopistoon hän mennessään hän rakastuu rehtorin veljentyttäreen Mitsukoon (Shizue Natsukawa). Mukana häärää myös lapsuudenystävä Hayashi (Kanbe Hikaru), joka oikeastaan tarjoaa elokuvan ainoat komedialliset kohdat.

Vertailukohtana tälle elokuvalle toimii hyvin Buster Keatonin College (1927), mutta tämä jää oikeastaan kaikessa kakkoseksi. Ja koska elokuva sijoittuu ajallisesti 1920-luvulle, niin elokuvassa ei ole mitään erityisen japanilaista. Ja vaikka elokuva on listattu draamaksi ja komediaksi, niin komediallisia elementtejä ei tässä juurikaan ole.

Mitsukoa näyttelevä Shizue Natsukawa oli yksi Japanin ensimmäisiä naisnäyttelijöitä, aikana jolloin onnagatat, eli miesnäyttelijät naisten rooleissa olivat vielä enemmistö. Hän nousi jonkin asteiseen tähteyteen Kenji Mizoguchin vasemmistolaisessa Tokyo March (東京行進曲 1929).

Kaiken kaikkiaan elokuva on hyvin keskinkertainen ja yllätyksetön. Draaman kaaren mukaan elokuvassa tapahtuu ristiriitaa (jonka Mitsuko voisi selvittää heti!), mutta näin varhaisen vaiheen elokuvassa on helppo arvata juoni loppuun asti jo varsin varhaisessa vaiheessa. Elokuvan soutuseurojen vastakkainasettelu perustuu Wasedan ja Keion yliopistoiden vuosittaiseen mittelöön.

Tekijät: ohjaaja: Tomu Uchida käsikirjoitus: Yoshiaki Ano näyttelijät: Tsunemi Hirose, Shizue Natsukawa, Kanbe Hikaru


Backward Flow (逆流 1924)

Samurai-aikaan sijoittuvassa elokuvassa samurai Mikiaburo Nanjo (Tsumasaburo Bando) kulkee pitkin katuja turhautuneena. Hän kaipaisi paluuta vanhoihin kunnian päiviin. Seuraavaksi Mikiaburo joutuu huonojen asioiden kierteeseen, kun hänen äitinsä kuolee Hayamizu Genzaburon (Kozaburo Katoka) hevosen potkuun hänen ratsastaessaan ohi, hänen siskonsa joutuu Genzaburon hyväksikäyttämäksi ja lopulta Genzaburo vielä nai Mikiaburon rakkaudenkohteen. Genzaburo on paikallisen päällikkön poika, mutta varsinaista motiivia hänen teoilleen ei kerrota. Kaiken tämän seurauksena Mikiaburo joutuu epätoivon ja raivon valtaan.

Elokuvassa on alunperin ollut kertoja benshi, joka on avannut tapahtumia, mutta katsomassani versiossa ei ollut tekstityksiä, joten tapahtumien asiat eivät auenneet.

Elokuvan ohjaaja Buntaro Futagawa oli yksi japanilaisen elokuvan pioneereista ja kaksi hänen elokuvistaan on selvinnyt. Tämän elokuvan lisäksi selvinnyt Orochi (雄呂血 1925), jossa näytteli myös Tsumasaburo Bando.

Tekijät: ohjaaja: Buntaro Futagawa käsikirjoittaja: Rokuhei Susukita näyttelijät: Tsumasaburo Bando, Kozaburo Katoka, Kanzaburo Arashi, Teruko Makino

Kommentit