Momijigari (紅葉狩 1899), Yaji and Kita: Yasuda's Rescue (弥次喜多 尊王の巻 1927) ja Yaji and Kita: The Battle of Toba Fushimi (弥次㐂多 伏見鳥羽の巻 1928)

Momijigari (紅葉狩 1899) tunnetaan länsimaissa myös nimillä Viewing Scarlet Maple Leaves, Maple Leaf Viewing ja Maple Viewing. Momijigari on vanhin säilynyt japanilainen tallenne, joka esitettiin julkisesti ensimmäistä kertaa vuonna 1903. Filmi ei oltu tarkoitettu elokuvaksi, vaan pelkästään tallenteeksi. 

Tallenteessa kuuluisat kabuki-näyttelijät Onoe Kikugoro V ja Ichikawa Danjuro IX näyttelevät Momijigari kabuki-näytelmästä yhden kohtauksen. Kyseisessä kohtauksessa soturi taistelee naispaholaista vastaan, joka on naamioitunu prinsessa Sarashinaksi.

Tallenne piti näyttää vasta kun Ichikawa Danjuro on kuollut, mutta kesällä 1903 Danjuro sairastui ja ei pystynyt esiintymään. Esityksen tilalla näytettiin tallenne ja sitä näytettiin kaikkiaan heinäkuun seitsemännestä päivästä elokuun ensimmäiseen päivään. Syy tallenteen useampaan näyttämiseen oli Onoe Kikugoron kuolema aikaisemmin. Ichikawa Danjuro kuoli myöhemmin saman vuoden syyskuussa.

Vuonna 2009 tallenne nimettiin ensimmäisenä elokuvana/tallenteena tärkeäksi kulttuurilliseksi omaisuudeksi (Important Cultural Property) Japanissa.

Elokuvan kesto on 3:50min kun nopeutena on 16 kuvaa sekunnissa.

Tekijät: ohjaaja/kuvaaja: Shibata Tsunekichi, näyttelijät: Onoe Kikugoro V, Ichikawa Danjuro IX


Yaji and Kita: Yasuda's Rescue (弥次喜多 尊王の巻 1927) Yaji and Kita: The Battle of Toba Fushimi (弥次㐂多 伏見鳥羽の巻 1928)

Yaji ja Kita elokuvat perustuvat Jippensha Ikkun (Shigeta Sadakazun salanimi) kirjoituksiin 1800-luvun alussa. Kirjallisessa muodossa seikkailuita on enemmänkin, mutta 1920-luvulla Nikkatsu studio teki Tomiyasu Ikedan ohjauksella kaksi Yaji ja Kita elokuvaa.Elokuville nimet antanutta parivaljakkoa näyttelevät Goro Kawabe (Yaji) ja Denjiro Okochi (Kita).

Ensimmäisessä Yaji ja Kita elokuvassa Kita joutuu pulaan laulettuaan suosittua lasten laulua, joka ei miellytä poliisia. Kun häntä ollaan juuri pidättämässä, saapuu Kita paikalle ja kertoo myöd laulaneensa kyseistä laulua ja hänetkin pidätetään. Matkalla vankilaan mestari Yasuda tulee vapauttamaan heidät, mutta taistelun tiimellyksessä hän jää itse kiinni. Loput elokuvasta kertoo Yajin ja Kitan yrityksestä vapauttaa mestari Yasuda.

Elokuva on hyvin yksinkertainen ja visuaalisen komedian ja muutaman hauskan kommentin lisäksi elokuvassa ei ole juuri muuta. Näkemässäni versiossa oli mukana kertoja, mutta elokuvan tekstitys oli vähintäänkin heikko. Paikoitellen tekstitys oli jopa täysin väärä siihen nähden mitä kertoja sanoi.

Toisessa Yaji ja Kita elokuvassa parivaljakko on joutunut armeijaan ja elokuva tapahtuu joulukuussa 1867 ja tammikuussa 1868. Ensimmäisestä elokuvasta tuttu Yamaarashi on edennyt armeijassa heidän esihenkilökseen, joka ei arvosta kaksikon hölmöilyä ja motivaation puutetta.

Vaikkakin toinen elokuva on huomattavasti lyhyempi (Japanin kansallisessa elokuvakeskuksessa on 23 minuuttinen versio) on hauskempi ja toimivampi kuin ensimmäinen. Suoraa jatkuvuutta elokuvien välillä ei ole, vaikkakin Yamaarashin hahmo jatkaa ensimmäisestä elokuvasta.

Tekijät: Ohjaaja: Tomiyasu Ikeda, näyttelijät: Goro Kawabe, Denjiro Okochi, Yoneko Sakai, Koichi Sakuragi

Nämä japanilaiset mykkäelokuvat on kiinnostavia ja antavat meille hieman kuvaa japanilaisen mykkäelokuvan maailmasta. Momijigari tuo mieleen länsimaisen elokuvan ensiaskeleet, vaikka onkin kuvattu teatterinäyttämöllä. Yaji ja Kita parivaljakon hölmöilyt tuovat mieleen Buster Keatonin ja muiden 1910- ja 1920-luvun koomikoiden hölmöilyt.

Kommentit