Jiraya the Hero (豪傑児雷也 1921) ja An Unforgettable Grudge (長恨 1926)

Jiraya the Hero (豪傑児雷也 1921)

Jiraya the Hero on japanilaisiin kansantaruihin perustuva tarina Jirayasta. Jirayan tarinoita alettiin kirjoittamaan novellimuotoon 1800-luvun alussa ja myöhemmin tuota tarinaa on kerrottu usean eri kirjoittajan toimesta.

Elokuva alkaa sillä, että Jiraya (Matsunoke Onoe) saa tehtävän pelastaa henkilö, joka on vastentahtoisesti kaapattu. Jirayan taikavoimat tulevat tässä ensimmäistä kertaa esiin, kun hän katoaa ja ilmestyy suoraan vihollisten leiriin. Yllätävä ilmestyminen saa aikaan suuren taistelun ja samalla Jiraya näyttää kuinka hän pystyy muuttumaan sammakoksi ja hallitsemaan jossain määrin vettä.

Taistelun tuoksinassa Jiraya onnistuu pelastustehtävässään ja sen jälkeen hän lähtee kohtaamaan rikollisten johtajaa. Jälleen seuraa taistelukohtaus, mutta tällä kertaa rikollisten johtaja Orochimaru (Suminojo Ichikawa) ottaa myös osaa ja hän pystyy puolestaan muuttumaan käärmeeksi. Lopulta taisteluun tulee mukaan kolmas ja ratkaiseva osapuoli.

Itse pidin tästä noin 21 minuuttia kestävästä mykkäelokuvasta yllättävänkin paljon. Se myös kertoi, että kuinka tärkeässä osassa japanilaiset kansantarut ja mytologia ovat heidän populaarikulttuurissaan. Jiraya, Orochimaru ja Tsunatehime (Tsunade) ovat nimiä, jotka ovat tuttuja 2000-luvultakin erittäin suositusta Naruto-animesta. Ilmeisesti tämä elokuva on pidempikin, mutta siitä on säilynyt vain tuo 21 minuutin osuus.

Tekijät: ohjaaja: Shozo Makino näyttelijät: Matsunoke Onoe, Suminojo Ichikawa, Kijaku Otani, Chosei Kataoka, Shoen Kataoka tuotantoyhtiö: Nikkatsu

An Unforgettable Grudge (長恨 1926)

An Unforgettable Grudge -elokuvasta on säilynyt viimeinen kela ja sekin vain osittain, joka tarkoittaa että elokuvan 74 minuutin kokonaiskestosta on jäljellä 12 minuuttia.

Elokuva kertoo kahdesta veljestä, jotka rakastuvat samaan naiseen. Taistelussa nuorempi veli loukkaantuu vakavasti ja kun nainen hoitaa häntä, niin he rakastuvat toisiinsa. Menetettyään rakkauden, vanhempi veli ajautuu epätoivoiseen taisteluun, joka lopulta koituu hänen kohtalokseen.

Säilyneessä 12 minuutin osuudessa näytetään juuri tuo viimeinen taistelu ja lähes koko kesto onkin sitä, mutta väliin on laitettu pieniä katkelmia kun nuorempi veli ja nainen kulkevat. Koska elokuvasta on säilynyt vain niin vähän, niin laajempaa käsitystä siitä on vaikea muodostaa. Taistelukohtaukset ovat aikaansa nähden varsin toimivia ja välillä kuvataan vanhemman veljen, Kazuma Ikin kuvakulmasta.

Ohjaaja Daisuke Itoa pidetään nykyään yhtenä "modernin" jidaigeki ja samuraielokuvan pioneereista. Hän mestariteoksensa on A Diary of Chuji's Travels (忠次旅日記 1927). Tästä kolme osaisesta teoksesta on iso osa on kadonnut, mutta vuonna 1991 osia toisesta ja kolmannesta elokuvasta löytyi. Täysimittaisen elokuvan kesto olisi yli neljä tuntia, löytyneet osat sisältävät materiaalia vain reilun 1h 30min verran.

Tekijät: ohjaaja: Daisuke Ito käsikirjoitus: Daisuke Ito näyttelijät: Denjiro Okichi, Yayoi Kawakami, Yuzuru Kume, Utagoro Onoe, Momonosuke Ichikawa tuotantoyhtiö: Nikkatsu

Kommentit