Blogi, mistä se kertoo ja tulevaisuus


Mikä on Elokuvia Japanista blogi?

Tämä on blogi, joka on omistettu japanilaisille elokuville ja elokuvantekijöille. Japanilainen elokuva ja sen historia on yksi maailman vaikuttavimmista ja monet klassikot ovat sieltä lähtöisin.

Miksi tällainen blogi?

Monille elokuvista kiinnostuneille sellaiset nimet kuin Akira Kurosawa, Takashi Miike ja Takeshi Kitano ovat tunnettuja, kuten myös elokuvat Seitsemän samuraita, Rashomon, Audition, Ichi the Killer, Battle Royale. Näiden lisäksi anime on monille tuttua ja länsimaissa etenkin Studio Ghiblin ja Hayao Miyazakin elokuvat ovat tulleet tutuiksi, kuten Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä. Mutta näiden lisäksi japanilaisen elokuvan todella rikas maailma on suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon.

Nimet Kenji Mizoguchi, Yasujiro Ozu, Mikio Naruse, Keisuke Kinoshita, Kon Ichikawa, Masaki Kobayashi, Shohei Imamura, Nagisa Oshima, Kinji Fukasaku, Kiyoshi Kurosawa ja Hirokazu Kore-eda ovat sellaisia, että ne ansaitsevat tulla mainituiksi. Ja näiden lisäksi on vielä muita lukemattomia erittäin lahjakkaita ohjaajia, jotka ovat tehneet erinomaisia elokuvia.

Elokuvakriitikoiden piirissä japanilaiset elokuvat ovat olleet arvostettuja aina siitä lähtien kun Akira Kurosawan Rashômon - Paholaisen temppeli (羅生門 1950) voitti Venetsian elouvajuhlilla kultaisen leijonan. Rashômon voitti myös parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1952. Tämän jälkeen portit aukenivat ja menestystä saivat muutkin elokuvat kuten, Tokyo Story - Ensimmäinen matka (東京物語 1953), Ugetsu - Kalpean kuun tarinoita (雨月物語 1953), Seitsemän samuraita (七人の侍 1954), Godzilla (ゴジラ 1954), Yojimbo - Onnensoturi (雨月物語 1961), Woman in the Dunes (砂の女 1964). Tämäkin lista jatkuisi vielä pitkään, mutta loppuun mainitsen Shohei Imamuran elokuvat The Ballad of Narayama - Narajaman balladi (楢山節考 1983) ja The Eel (うなぎ 1997) joiden avulla hänestä tuli yksi harvoista ohjaajista, jotka ovat voittaneet Kultaisen palmun Cannesin elokuvajuhlilla.

Kenelle tämä blogi on?

Tämä on tehty kaikille, jotka ovat kiinnostuneita japanilaisesta elokuvasta. Ajan kanssa tänne tulee uusia postauksia niin vanhoista klassikoista, kuin uudemmistakin elokuvista. Todennäköisesti tulen kirjoittamaan lyhyitä kirjaesittelyitä japanilaista elokuvaa käsittelevistä kirjoista joita omistan. Myöhemmin luvassa saattaa olla mahdollisia henkilökuvia ohjaajista ja näyttelijöistä.

Tämä blogi on myös minulle itselleni. Tämän avulla pyrin jäsentelemään omia ajatuksiani paremmin ja totun kirjoittamaan säännöllisesti.

Tulevaisuus?

Tarkoitukseni on kirjoittaa tänne sisältöä mahdollisimman säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa. Näin lapsiperheen isänä tiedän, että asiat menevät harvoin niin kuin etukäteen suunnittelee, mutta tavoitteita on aina hyvä asettaa.

Vielä lopuksi:

Käytän nimissä länsimaista järjestystä, eli kirjoitan nimet muotoon etunimi sukunimi, eli Akira Kurosawa. Japanissa käytetään päinvastaista järjestystä, eli Kurosawa Akira.

Elokuvien kohdalla etsin suomenkielisen nimen elonetistä, jos sellainen on. Elokuvan alkuperäisen japanin kielisen nimen kirjoitan aina sulkuihin valmistusvuoden kanssa.

Kommentit