A Straightforward boy (突貫小僧 1929) ja Samurai Town Story Part I (浪人街 第一話 美しき獲物 1928)

 A Straightforward boy (突貫小僧 1929)

Elokuva on mestariohjaaja Yasujiro Ozun yksi ensimmäisiä elokuvia. Sitä luultiin jo täysin kadonneeksi, mutta 2016 siitä löydettiin yli puolet pituudestaan menettänyt versio. Elokuva löytyi, kun eräs elokuvien ystävän jäämistön (elokuvien osalta) lahjoitettiin Kioton Toy Film museolle. Alkuperäinen kesto elokuvalla on lähes 40 minuuttia, mutta tämä lyhennetty versio on vain reilun 10 minuuttia. Elokuva perustuu O. Henryn tarinaan The Ransom of Red Chief.

Elokuva alkaa kun lapset leikkivät piilosta ja rikollinen (Tatsuo Saito) huomaa erään pojan (lapsitähti Tomio Aoki, jonka ura kestäisi aina vuoteen 2004 asti). Ilmeisesti häntä etsitään, koska hän nappaa pojan mukaansa etteivät poliisit kiinnittäisi häneen niin paljon huomiota. Rikollinen kuitenkin huomaa nopeasti, että hän sai enemmän kun halusi, sillä lapsi ymmärtää tilanteen ja haluaa ties mitä tavaraa. Lopulta rikollinen yrittää palauttaa pojan isälleen, mutta isä päättääkin kieltäytyä pojasta.

Ehkäpä muistettavin kohtaus elokuvassa on se kun poika on syömässä isänsä kanssa ja heille tulee jatkuvasti kahnausta. Poika muun muassa ampuu imukuppeja isänsä päähän ja isä ei huomaa mitä tapahtuu.

Elokuva loppuu hieman äkillisesti ja lopullinen ratkaisu jää avoimeksi. Myös elokuvan tarkempi juoni jää hieman arvoitukseksi, koska elokuvan väliteksteihin ei ole käännöksiä näkemässäni versiossa. Yasujiro Ozu vielä selkeästi hakee omaa tapaansa kerrontaan, sillä elokuvaa ei suoraan tunnista hänen elokuvakseen. Toisaalta ainakin itse tunnen hänet parhaiten hänen täydellisyyttä hipovista draamoistaan kuten Tokyo Story - Ensimmäinen matka (東京物語 1953).

Tekijät: ohjaaja: Yasujiro Ozu, käsikirjoitus: O. Henry, Tadao Ikeda, Chuji Nozu näyttelijät: Tatsuo Saito, Tomio Aoki, Takeshi Sakamoto, tuotantoyhtiö: Shochiku.


Samurai Town Story Part I (浪人街 第一話 美しき獲物 1928)

On ensimmäinen osa kolmiosaisesta elokuvasarjasta Samurai Town Story. Ensimmäisestä osasta on jäljellä vain 8 minuutin versio, joka sisältää oikeastaan vain viimeisen taistelun. Toinen osa on säilynyt kokonaan 72 minuutin kokonaismitassaan. Kolmas osa on puolestaan kadonnut kokonaan ja siitä ei ole jäänyt mitään jälkipolville.

Koska ensimmäisestä elokuvasta ei ole jäljellä muuta kuin lopputaistelu, niin mitään sen kummempaa ei elokuvasta pysty sanomaan. Elokuvassa erään isännöttämän samurain, eli roninin, rakkauden kohde on kaapattu ja hän menee taistelemaan shogunin joukkoja vastaan. Lopussa myös yksi shogunin puolelle vaihtanut ronin vaihtaa puolta vielä uudestaan.

Elokuvan kohokohta lieneekin kun takaisin hyvien puolelle vaihtanut ronin Yagoemon taistelee loppuun asti rosvoja vastaan. Samalla kun hän on kuolettavasti haavoittunut, niin hän lausuu Mitsuhide Akechista kertovaa runoa. Mitsuhide Akechi oli hetkellisesti shogun Oda Nobunagan ja Tokugawa Ieyasun hallintoaikojen välissä.

Elokuva voitti vuoden 1928 Kinema Junpon kriittikkoäänestyksen.

Tekijät: ohjaaja: Masahiro Makino, käsikirjoitus: Itaro Yamagami näyttelijät: Komei Minami, Juro Tanizaki, Toichiro Negishi, tuotantoyhtiö: Makino Film Productions.

Kommentit